fbpx

|BLOG| Hoe zou Jezus eruit hebben gezien?

Deel deze post:
Lees ook:

Een tandpastalach, een stralend wit gewaad en een donker baardje. Zo ziet Jezus eruit in de kinderbijbel van mijn dochtertje. Ook in tijdschriften kom je soms foto’s tegen van modellen die op Jezus proberen te lijken. Maar was Jezus wel zo’n Calvin Klein model? Probeer jij Jezus in je gedachten wel eens voor te stellen? Hoe ziet jouw ‘perfecte Jezus’ er dan uit?

Blond, bruin of zwart haar. Blauwe, bruine of groene ogen. Een gespierd lichaam of juist met een buikje. In mijn verbeelding lijkt Hij op mijn eigen perfecte man en heeft Hij donker haar, blauwe ogen en een normaal postuur. Van Koning David staat iets van zijn uiterlijk beschreven in de Bijbel, maar van Jezus vinden we nagenoeg niets. Geen discipel heeft Zijn uiterlijk geschreven. Best mysterieus. Als ik als juf aan een collega over een leerling vertel beschrijf ik eerst hoe hij of zij eruit ziet. Zit er een reden achter dat er niks over Jezus uiterlijk in de Bijbel staat?

Pijpenkrullen

Veel orthodox-Joodse mannen in Israël kennen eigenlijk maar één outfit: wit overhemd, zwarte broek en schoenen en een zwart keppeltje of grote hoed. In sommige stromingen hebben de mannen pijpenkrullen. Volgens de Tora mogen zij hun bakkebaarden niet scheren. Ze brengen die bakkebaarden dan ook nog vaak mooi in model met een krultang. Het is eigenlijk best een apart modebeeld. Ik denk ook niet dat dit in Nederland snel een trend zou worden. Toch lopen in Israël veel mannen er zo bij. Maar vraag ik me wel sterk af of Jezus vroeger in zo’n zwart kostuum heeft rondgelopen en of Hij in de spiegel Zijn pijpenkrullen in model bracht…

Niet meer als een mens

In Jesaja 52:13-15 staat trouwens wel beschreven hoe Jezus eruit zag, na Zijn marteling en kruisiging:

Zoals Hij velen deed huiveren
– zo gruwelijk, zo onmenselijk was Zijn aanblik,
Zijn uiterlijk had niets meer van een mens.

Stel je eens een foto voor uit de krant van een gruwelijke mishandeling en dat nog tien keer zo heftig. Van actiefilms kan ik enorm genieten, maar op de momenten dat het bloederig of gewelddadig wordt draai ik toch echt mijn hoofd weg. Hetzelfde eigenlijk als wat de discipelen bij Jezus deden. Er staat ook geschreven dat Jezus er niet meer uitzag als een mens. Brrr… Steeds als ik die tekst in de Bijbel lees lopen de rillingen over mijn rug. Dat beeld en uiterlijk van Jezus moet echt heftig zijn geweest. En trouwens ook niet zo fake zoals in de meeste films.

Hemels lichaam

Gelukkig veranderde Jezus’ lichaam na Zijn dood in een Hemels lichaam. Deze week ging het in mijn klas over het verheerlijkte lichaam van Jezus. Een bijdehand meisje uit mijn klas flapte eruit: ‘oh, dus toen had Jezus ineens een sixpack?’. Dat staat niet in de Bijbel vermeld. Wel dat Zijn handen waren doorboord en dat Hij een vis met Zijn vrienden at. Maar ja, van Zijn uiterlijk weten we dus bijna niks. We stellen ons soms een ‘vernederlandste’ Jezus voor, terwijl Jezus toch écht een Jood was.

We stellen ons soms een ‘vernederlandste’ Jezus voor, terwijl Jezus toch écht een Jood was.

Je ogen weerspiegelen je ziel

Dus of Jezus zou zijn gevraagd als model voor Calvin Klein? Waarschijnlijk niet. Maar ik denk wel dat ik in Zijn ogen kan verdrinken én dat mijn man daar niet eens jaloers op zou worden. Je ogen weerspiegelen namelijk je ziel volgens de Bijbel en aangezien Jezus Zijn ziel Goddelijk en volmaakt is moeten Zijn ogen wel fantastisch mooi zijn!