fbpx

BLOG / ‘Joden haten christenen toch al’

Joeëlle blog header
Deel deze post:
Lees ook:

Laatst stond ik op een christelijk evenement nieuwe leden te werven voor Christenen voor Israël. Nadat we net met pijn en moeite de Israëlische vlag in een tien meter hoge klimwand hebben gehesen, sta ik weer voor de landkaart van Israël blauw-witte pennen en ballonnen aan voorbijgangers uit te delen.

Een voorbijganger biedt zichzelf aan bij het tafeltje in onze stand. Nog voordat ik hem daadwerkelijk kan begroeten, neemt hij het woord en vraagt: “Wat doen jullie hier eigenlijk nog?” Verbaasd probeer ik een antwoord te bedenken op deze vreemde vraag. Veel tijd om na te denken gunt de man mij niet. “De joden haten de christenen toch”, zegt hij.

Arme man

Kijkend naar de bezoeker tegenover me bedenk ik me dat hij een pessimistische kijk op de wereld moet hebben. Hierbij beeld ik me in dat hij na onze stand doorloopt naar die van de Christelijke Hogeschool Ede waar hij verontwaardigd zal vragen wat de studenten hier nog doen met al die promotietasjes. Met de komst van het leenstelsel wil niemand immers meer studeren? Wanneer ik weer recht voor me kijk, zie ik de man nog steeds staan. Hij is vast uit op een gesprek of misschien een verhitte discussie. Prompt vraag ik hem of hij christen is en Joden kent. Wanneer hij bevestigt dat hij christen is, voegt hij er direct aan toe dat hij niet “net zoals iedereen” de vervangingstheorie aanhangt. En joodse mensen heeft hij eerlijk gezegd nog nooit ontmoet. Arme man, hoe zou hij aan deze denkbeelden gekomen zijn?

Arme man, hoe zou hij aan deze denkbeelden gekomen zijn?

Reis naar Israël

Ik leg uit dat Christenen voor Israël net als hij de vervangingsleer niet deelt. We weten door het contact met het joodse volk dat de steun van christenen veelal gewaardeerd wordt. Wapperend met een papiertje met een prijsvraag om een reis naar Israël te winnen, vertel ik dat hij kans maakt de gastvrijheid van het joodse volk zelf te ervaren door de prijsvraag in te vullen. Onder matige druk vult hij de twee vragen en zijn adresgegevens in, niet wetende dat hij ook de eerstvolgende uitgaven van Israël Aktueel thuisgestuurd zal krijgen. Verheugd gooi ik zijn briefje in de doos met prijsvragen en wens hem een fijne avond toe. Alles in mij hoopt nu dat meneer de Israël Aktueel van voor naar achter gaat lezen, hierna vol enthousiasme naar de website surft en leert dat niet iedereen de vervangingsleer aanhangt en joden toch niet zo haatdragend zijn.