fbpx

BLOG / The meaning of life

Julia
Deel deze post:
Lees ook:

Ik weet nog goed wat ik me na mijn eerste week bij Aleh afvroeg: wat is de betekenis van het leven voor deze meervoudig gehandicapte kinderen?

Bijvoorbeeld bij David*, die gezond werd geboren maar zich als baby verslikte in zijn melk. Zijn moeder wikkelde de warme fles in een doek, zodat David zelf kon drinken. Dat ging helemaal fout: David kreeg te lang geen zuurstof, met ernstig hersenletsel tot gevolg. Inmiddels is hij zeven jaar oud en volledig afhankelijk van anderen.

De persoon achter het gezicht

Door mijn periode bij Aleh heb ik geleerd om de persoon achter het gezicht te ontdekken. Ik heb geleerd dat David en al die anderen meer zijn dan een kind met een meervoudige handicap. Het is belangrijk om op de kleine dingen te letten: een lach, de manier waarop ze naar je kijken, en zelf als ze je wegduwen omdat ze iets niet leuk vinden. Deze dingen maken mij duidelijk dat er een mens schuilt achter het gehandicapte lichaam. Misschien zijn ze niet ‘normaal’, maar het zijn wel mensen. Mensen die zorg en heel veel liefde nodig hebben.

Jeruzalem

Als ik door de straten van Jeruzalem loop, zie ik allerlei culturen om me heen. Hoewel Joden, Arabieren en christenen hier samenleven, zijn er toch veel problemen. Maar als ik de deur van Aleh Jeruzalem binnenstap, lijkt het alsof ik een andere wereld binnenstap. Een wereld waar culturen samenkomen, waar men voor elkaar zorgt en waar politiek ineens onbelangrijk is. Ik zie een joodse verzorger knuffelen met een Arabisch kind. Ik zie een vloeiende samenwerking tussen een Arabische- en Joodse verpleegkundige. Ik hoor een Joodse verpleegkundige aan haar Arabische collega vragen hoe ze een Arabisch woord moet uitspreken, gevolgd door gegiechel omdat het maar niet lukt. Ik zie hoe een orthodox-Joodse familie dat hun kind bezoekt een Arabische man vriendelijk groet…

De zwakste schakel

Aleh baseert haar beleid op de Thora. In de Thora is gelijkheid voor iedereen belangrijk. Iedereen verdient zorg en niemand mag worden geweigerd. In een complexe samenleving als die in Israël vraagt dat vooral wederzijds respect. Of zoals Aleh Negev-oprichter Doron Almog het zegt: ‘Een samenleving kun je beoordelen aan de hand van de kracht van de zwakste schakel’.

Julia (21)

*de bewoner die hier met mij op de foto staat is niet David

Net als Julia vrijwilligerswerk doen bij Aleh in Israël? Check aleh.nl voor meer info!