fbpx

Bouwen aan Jeruzalem

Paul-Blog
Deel deze post:
Lees ook:

Ik ben net terug van twee weekjes klussen in de wijk Kiryat HaYovel in Jeruzalem. Deze wijk ligt vlak bij Mount Herzl en het Holocaustmuseum Yad Vashem. Samen met een groep Nederlandse vrijwilligers heb ik er mogen bijdragen aan de opbouw van Jeruzalem.

Naast het vrijwilligerswerk hebben we ook mogen genieten van het prachtige Israël, waaronder een aantal uitstapjes binnen Jeruzalem, naar de bergen van Judea en Samaria en naar de Dode Zee. Al met al een reis om nooit meer te vergeten.

We konden daadwerkelijk een verschil maken in Israël door praktisch bij te dragen aan een betere leefomgeving in Jeruzalem. ‘Bouwen aan Jeruzalem’ is een gezamenlijk initiatief van de Jerusalem Foundation, Isreality (op dit moment zijn de deelnemers aan de Isreality Jongerenreis aan het werk in Kiryat HaYovel!) en Christenen voor Israël. In tegenstelling tot het voorgaande jaar was de situatie in Israël rustig. Het hostel ‘Beit Bretter’ waar we verbleven ligt in de wijk Givat Ram, op het terrein van de Hebrew University, vlakbij de Knesset. Tijdens de maanden juli en augustus is er plek zat aangezien veel studenten dan van hun vakantie genieten.

Van de veertien dagen die we in Israël verbleven hebben we totaal zes dagen lang geverfd, geschuurd en schoongemaakt in het portiek van een appartementencomplex. Het viel ons op dat er een teruggetrokken sfeer in het gebouw hing. De veelal oudere bewoners zijn wat angstig en komen hun appartement vrijwel niet uit. Daarnaast hebben bewoners onderling nauwelijks contact en ogen de gebouwen aftands. Gelukkig konden wij in dat laatste enige verandering brengen. Al zingend en fluitend hebben we het gehele portiek schoongemaakt en opgeknapt. Mondjesmaat gingen sommige deuren open en ontstond er enig contact tussen bewoners en de vrijwilligers.

Hopelijk hebben we niet alleen aan muren gebouwd maar hebben wij ook wat muren van afstand en achterdocht mogen neerhalen.