fbpx

Boycot Israël niet (koop liever een HP)

Joeëlle blog header
Deel deze post:
Lees ook:

Enkele supporters van de BDS-beweging hadden zich vorige week op de Dam in Amsterdam verzameld. Een megafoon in hun hand, stukken karton om hun nek, omringd door Palestijnse vlaggen en in een extreem geval een zogenaamde ‘Arafat-sjaal’ over hun hoofd. Het kan maar beter duidelijk zijn waar je voor staat.

Ze proberen voorbijgangers ervan te overtuigen dat ze het computerbedrijf Hewlett Packard (HP) moeten boycotten. HP maakt namelijk systemen voor het Israëlische leger.

Dit doet BDS

BDS staat voor Boycot, Divestment en Sanctions. Met hun acties proberen ze ervoor te zorgen dat alle economische, politieke en culturele banden die waar dan ook met Israël bestaan worden verbroken. Dit gebeurt door bijvoorbeeld mensen te belemmeren bij het kopen van producten die iets met Israël te maken hebben of zelfs een Israëlische artiest van een festival te weren. Ze zetten Israël neer als de ‘grote onderdrukker’ en bron van elk probleem in de regio. Op deze manier probeert BDS de meningen van anderen te beïnvloeden.

Ondanks dat het vervelend is dat er dergelijke acties worden gevoerd, is het niet verboden te roepen dat iemand bepaalde producten niet meer mag kopen.

Jammer

Ondanks dat het vervelend is dat er dergelijke acties worden gevoerd, is het niet verboden te roepen dat iemand bepaalde producten niet meer mag kopen. We hebben immers vrijheid van meningsuiting in Nederland. Hoewel het wel moeilijker wordt wanneer sommige producten door BDS-supporters uit de winkels worden gehaald, kan iedereen nog steeds zelf bepalen welke producten hij of zij koopt. Jammer dat we ondertussen wel door acties beïnvloed worden.

Niet helemaal de bedoeling

Tijdens acties dragen de actievoerders naast het kartonnetje om hun nek met ‘Boycot Israël’ erop ook een bordje in hun hand met ‘Free Palestine’ erop. Dat is misschien wat ze willen, maar dit is tot op heden nog niet het gevolg. De boycot helpt Palestijnen niet hun leven te verbeteren, een eigen staat te bouwen of democratische instituten te verbeteren. Een voorbeeld van wat wel gebeurt, is een fabriek van Sodastream die na een langdurige boycot verplaatst is van de Westbank naar de Negev. Als gevolg hiervan zijn ook veel Palestijnen zonder werk komen te zitten. Lijkt me niet helemaal de bedoeling van een boycot.

De HP-laptop die ik afgelopen jaar aangeschaft heb, is dus ook spontaan gepromoveerd tot aankoop van het jaar.

Aankoop van het jaar

Wat ze wel als uiteindelijk doel hebben is het onwettig verklaren van de staat Israël. Ze zullen dan ook alle denkbare middelen inzetten om tot dit doel te komen. Gevolgen als bovenstaande zullen de supporters niet uit het veld slaan. De beweging is het afgelopen jaar al erg veel gegroeid en zal de komende tijd nog veel groter worden. Het is belangrijk dat er een weloverwogen tegengeluid komt. Ik bedoel hiermee niet dat ik volgende week op de Dam in Amsterdam sta met en megafoon in mijn hand en een Israëlische vlag om mijn nek. Maar ik zal wel eens vaker kijken naar het land van herkomst en juist extra graag producten uit Israël gaan kopen. De HP-laptop die ik afgelopen jaar aangeschaft heb, is dus ook spontaan gepromoveerd tot aankoop van het jaar.