fbpx

Deze clown is een held en maakt patiëntjes in Gaza aan het lachen

Abdallah1
Deel deze post:
Lees ook:

Clown van The Dream Doctors word je niet zomaar. Je moet tenminste achttien jaar zijn en een officiële opleiding in de theaterwereld hebben afgerond. Ben je door deze selectie heen, dan krijg je een medische universitaire opleiding van een half jaar.

Net als andere professionals en semi-professionals die werkzaam zijn in het ziekenhuis, werken de clowns op vaste dagen. De indeling van hun werk is in overleg met de diverse afdelingen van het ziekenhuis.

Prachtig werk

The Dream Doctors bestaat sinds 2002 en streeft er naar de dagen van zieke mensen, kinderen, volwassen en hun familie wat vrolijker te maken en te zorgen dat de angst voor ernstige ziektes, operaties en andere ingrepen vermindert. De organisatie werkt samen met negenentwintig ziekenhuizen verspreid over heel Israël en heeft meer dan honderd opgeleide clowns die per jaar zo’n tweehonderdduizend patiënten opvrolijken.

Wetenschappelijke studies hebben aangetoond dat de aanwezigheid van een medische clown de angst van patiënten en hun familie vermindert, pijn kan verlichten en dat in veel gevallen zelfs minder pijnstillers nodig zijn. De clowns doen dus prachtig werk.

Abdallah uit Gaza

Terwijl ik dit blog schreef, las ik in een Israëlische krant over de drieëntwintigjarige Abdallah Abushaban uit Gaza die clown is in het kinderziekenhuis in Gaza. Tien jaar geleden werd bij hem kanker geconstateerd. In Gaza ontbraken de medische middelen om hem te helpen en zo kwam hij terecht in het Sheba Medical Center bij Tel Aviv. Hij onderging chemotherapie, had een zware tijd, maar herstelde en keerde gezond en wel terug naar Gaza.

“In Israël zijn de mensen vrolijk, in Gaza niet. Maar voor een clown is dat allemaal niet belangrijk, het gaat niet om politiek of oorlogen of wie er gelijk heeft of niet.”

Clowns in het ziekenhuis hielpen hem zijn ziekte een beetje te vergeten en vrolijkten hem op, ook tijdens de chemotherapie. Dat raakte hem diep. In het interview zegt Abdallah: “De situatie in Gaza is anders dan in Israël. Hier zijn niet altijd de goede medicamenten, vaak is er dagenlang geen elektriciteit. In Israël in het ziekenhuis voel je je veilig, in Gaza voel je je nooit ergens veilig. In Israël zijn de mensen vrolijk, in Gaza niet. Maar voor een clown is dat allemaal niet belangrijk, het gaat niet om politiek of oorlogen of wie er gelijk heeft of niet.”

Clown in Gaza

Ik zocht Abdallah op via Facebook en hij vertelde me zijn verhaal: “Nadat ik ‘schoon’ was en geen kanker meer had, ging ik terug naar Gaza. De clowns hadden me enorm geholpen, ze lieten me er in geloven dat ik beter zou worden. Ze gaven troost, maar ook moed en de kracht om verder te gaan. Ik vergat gewoon hoe erg het allemaal was. Terug in Gaza studeerde ik communicatie, ik wil journalist worden. Ik ben in 2015 afgestudeerd, maar ik heb helaas nog geen werk. Om mijn tijd toch nuttig door te brengen, ben ik nu clown in het kinderziekenhuis in Gaza. Het is vrijwilligerswerk, ik ben er minstens twee dagen per week.

Toestemming van Hamas

In Gaza bestaat nog geen opleiding om clown te worden. Dus ben ik op internet wat gaan rondneuzen en heb het mezelf een beetje aangeleerd. Afgelopen februari heeft een clown van Dream Doctors me vier weken lang in Israël de beginselen van het clownschap bijgebracht. Zomaar vanuit Gaza naar Israël gaan, kan niet. Ik kreeg hiervoor dan ook speciale toestemming van Hamas. Ik weet dat ze mijn Facebookpagina in de gaten houden en mij ook. Maar ze begrijpen dat ik geen kwaad doe. Ik doe juist het tegenovergestelde: ik doe goed.”

“Politici zorgen voor verdeling onder de mensen, clowns zorgen voor eenheid en vrolijkheid.”

“De zieke kinderen die langdurig in het ziekenhuis verblijven, kennen me inmiddels en laten me vaak niet naar huis gaan. Ik ben hun afleiding, de vrolijke noot, en ook de omhelzing. Ik hoop dat op een dag Dream Doctors over de grens gaat en dat er ook medische clowns komen in Gaza en andere Arabische landen. Waarom ook niet? Politici zorgen voor verdeling onder de mensen, clowns zorgen voor eenheid en vrolijkheid.”

Dit artikel werd geschreven door Joanne Nihom en verscheen eerder op cvi.nl