fbpx

De echte Israël-ervaring: matkot op het strand van Tel Aviv

Blogheader Julia
Deel deze post:
Lees ook:

Tijdens de zomer ben ik op vrije dagen nogal eens te vinden op de stranden van Tel Aviv. Als je door de zon half in slaap doezelt, hoor je op de achtergrond de kenmerkende strandgeluiden.

Maar wat er altijd uitspringt, is het geluid van een strandspelletje dat Israëliërs heel vaak spelen; matkot. Langs de kustlijn zie je overal matkot-spelende mensen. Mijn vriend vraagt of ik het ook eens wil proberen en drukt mij een houten racket in de hand. Natuurlijk wil ik dat! Vol enthousiasme begeef ik mij tussen de andere spelers langs de kustlijn en speel het beroemde niet-competitieve balspel!

Matkot is het Hebreeuwse woord voor rackets. Het doel van het spel is om zo vaak mogelijk een klein rubberen balletje, ter grootte van een pingpongballetje, met een racket te raken zonder het te laten vallen. Twee of meer spelers slaan de bal heen en weer met houten of kunststof rackets. De spelers staan parallel aan de zee.

Speel een potje matkot langs de kustlijn van Tel Aviv voor een echte Israël-ervaring!

Er zijn maar een paar regels:

  • een afstand van tenminste zes meter
  • de bal wordt van onderaf geserveerd
  • er zijn geen winnaars of verliezers

Matkot wordt langs de hele Israëlische kustlijn gespeeld, maar nergens zoveel als in Tel Aviv. Er is zelfs een ‘matkotmuseum’ in Tel Aviv, ook wel bekend als ‘the only matkot museum in the world’. De eigenaar, Amon Nissim, speelt het spel al meer dan 60 jaar en is een bekende in de matkotwereld.

Nissim was en is zo geobsedeerd door het spelletje dat hij zijn appartement in Tel Aviv heeft omgetoverd tot matkotmuseum. Er zijn meer dan 300 matkot te bewonderen, van hout, marmer en glas. Zelfs de mezoeza aan de deurpost heeft de vorm van een racket.

Ondertussen wordt matkot in veel andere landen ter wereld gespeeld met veelal rackets uit Israël. De beste rackets worden gemaakt in Israël en wereldwijd geëxporteerd.

Ben je op vakantie in Israël? Speel een potje matkot langs de kustlijn van Tel Aviv voor een echte Israël-ervaring!