fbpx

De gele klompen

Blogheader Julia
Deel deze post:
Lees ook:

In de verpleegpost ga ik naast mijn collega zitten om even een snel ontbijtje te nuttigen. Zij vindt het maar wat gezellig om even met mij te praten, haalt een camera tevoorschijn en laat mij foto’s van haar kinderen zien. Apetrots is ze op haar kinderen en ze geniet van alle ontwikkelingen die ze doormaken.

Ze is net weer teruggekeerd van zwangerschapsverlof na de geboorte van haar achtste kindje. Zelf afkomstig uit een gezin van dertien kinderen, was het haar grote droom om zelf ook een groot gezin te hebben. ‘Dit is zeker niet mijn laatste kindje,’ zegt ze met een grote glimlach.

Het is hier heel gewoon om op het werk over persoonlijke dingen te praten. Alles wordt besproken, niets is te gek en er is altijd wel een geschikt moment te vinden. Toen ik net bij Aleh kwam werken, keek ik daar best van op. In Nederland had ik ook goede gesprekken tijdens het werk, maar lang niet zo open als hier in Aleh.

Mijn collega is nu op zoek naar een specifieke fotoserie. Het duurt even maar dan heeft ze de foto’s gevonden. Ik moet meteen lachen.

Ze kon het getik van de houten klompen in huis niet meer aan!

Toen ik een aantal maanden geleden even naar Nederland ging, vroeg mijn collega of ik iets voor haar wilde meenemen. Ze had een specifieke wens: de enige echte Nederlandse ‘gele klompen’. Dit zijn immers de schoenen waar in Nederland dagelijks op wordt gelopen, volgens haar.

Ze had al op internet gezocht maar het zou geweldig zijn als ze de echte originele klompen zou kunnen krijgen. Ik nam wel vaker iets voor iemand mee, dus waarom geen gele klompen. Ik beloofde haar dat ik ze voor haar zou meenemen.

De fotoserie die mijn collega mij laat zien is enorm grappig! De religieuze kinderen zijn gekleed in hun religieuze outfitjes; de jongens in zwarte broeken en witte overhemdjes en de meisjes in keurige jurkjes. Om de beurt poseren de kinderen voor de foto met de grote gele klompen onder hun nette kleren. En niet alleen de kinderen uit haar gezin willen op de foto met de grote gele klompen, de hele buurt loopt uit om de klompen uit te proberen.

Een grappig idee dat een groot aantal religieuze Israëlische kinderen met de grote Nederlandse gele klompen door de religieuze buurt van Jeruzalem hebben geparadeerd. Mijn collega vertelt dat ze de klompen na twee dagen maar even had opgeborgen, want ze kon het getik van de houten klompen in huis niet meer aan!