fbpx

Deze helden kwam ik tegen op vakantie!

WhatsApp Image 2020-08-12 at 14.08.21 (1)
Deel deze post:
Lees ook:

Vakantietijd! Even weg, nergens aan denken en genieten van je vrijheid. Een paar weken geleden stapte ik in mijn oude Volkswagentje uit het jaar 2000 (zonder airco!) om een lange tocht naar Zuid-Frankrijk te maken. Wonderlijk maar waar heeft ‘ie het overleefd! En ik ook, ondanks dat ik regelmatig in een hete sauna stapte wanneer ik ergens heen wilde rijden..

Een dagje Nice

Als ik op vakantie ben, vind ik het leuk om stadjes te bezoeken en iets van de geschiedenis van die plaats te ontdekken. Soms kom je dan hele verrassende dingen tegen! Zo ook toen ik een dagje naar de stad Nice ging.

Deze Franse stad ligt voor een deel tegen de bergen aan. Het heeft een leuk oud centrum, met smalle straatjes en havens. Om een fantastisch uitzicht te krijgen, kan je daar een eind omhoog lopen. Uiteraard begon ik aan de klim naar boven. Dat ging best goed, tot ik bijna boven was.

In gedachten zag ik een hele stroom mannen, vrouwen en kinderen lopen..

Opeens liep ik tegen een oude begraafplaats aan. Niets bijzonders, zou je denken. Tot ik zag dat het een Joodse begraafplaats was. Dat moest ik natuurlijk even van dichterbij bekijken. Daar, op de berg, liggen Joodse inwoners van Nice begraven. Een stuk verder stond een grote muur vol met namen. Dit waren de namen van de Joden die tijdens de Tweede Wereldoorlog uit Nice waren weggevoerd. Bij deze muur stond ik toch wel even stil. In gedachten zag ik een hele stroom mannen, vrouwen en kinderen lopen..

De muur met namen van Franse Joden die tijdens de oorlog omkwamen.

Monumenten zijn er zodat mensen de geschiedenis niet vergeten. Zo’n muur met namen is er zodat wij niet vergeten wat er tijdens de oorlog is gebeurd. Het is goed om hieraan herinnerd te blijven worden, zelfs tijdens je vakantie. Zulke onverwachte momenten zetten je weer even stil.

Zo’n muur met namen is er zodat wij niet vergeten wat er tijdens de oorlog is gebeurd.

Redders in Nood

Een stukje verderop stond nog een muur. ‘Justes parmi les nations’, stond erop. Gelukkig kan ik een beetje Frans, want het betekent ‘Rechtvaardigen onder de volkeren’. Dit waren de mensen die tijdens de oorlog anderen hielpen, vaak met gevaar voor eigen leven. Deze niet-joodse mensen hebben Joden helpen onderduiken, ontkomen en overleven. Wat een helden!

Franse redders in nood

Jaren na de oorlog is het holocaustmuseum Yad Vashem in Jeruzalem gebouwd. Onder leiding van Yad Vashem ontvingen vele redders in nood de speciale onderscheiding als ‘rechtvaardige onder de volkeren’. Een bekend voorbeeld van zo’n rechtvaardige is Corrie ten Boom.

Deze niet-joodse mensen hebben Joden helpen onderduiken, ontkomen en overleven. Wat een helden!

Ik vind het mooi dat deze mensen herdacht worden, als teken van hun hulp aan Joden tijdens de oorlog. Het zette me ook aan het denken. Wat zou ik gedaan hebben? Ik weet het niet. Jij wel?

Zo werd deze vakantiedag ook een beetje een herdenkingsdag. Ben jij ergens tijdens je vakantie een monument tegengekomen? Laat het dan weten door een mail te sturen naar paola@isreality.nl!

Meer weten over Redders in Nood in Nederland? Bezoek dan gratis onze zomertentoonstelling!