fbpx

DOEkraïne dag 3: Zakkenvullers

Doekraine dag 3
Deel deze post:
Lees ook:

Tweeduizend voedselpakketten inpakken in minder dan vijf uur tijd: die opdracht stond ons vandaag te wachten. Gelukkig konden we daarbij rekenen op de hulp van een team lokale christenen!

Meer dan 22.000 kilo aan voedselproducten staat ons op te wachten in de garage van de protestantse kerk van Vinnitsa. Onder meer rijst, linzen, macaroni, suiker, havermout, sardientjes, koffie en een reep chocolade verdwenen in 2.000 plastic zakken met daarop de tekst uit Psalm 121:4: Zie, de Bewaarder van Israël zal niet sluimeren of slapen.

Gezellig

Het inpakken van de voedselpakketten blijkt vooral heel gezellig te zijn. De sfeer is goed, de werklust hoog en allerlei misverstanden (onder andere door de taalbarrière) leiden tot hilarische situaties. Rond een uur of 14.00 liggen alle 2.000 pakketten te popelen om uitgedeeld te worden aan eenzame Holocaust-overlevenden of arme Joodse gezinnen.

2.000 massagraven

Aan het einde van de middag bezoeken we één van de Joodse massagraven in Vinnitsa. Gisteren hebben we bij Babi Yar in Kiev gehoord wat voor gruwelijkheden de Oekraïense Joden tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn aangedaan. Maar verspreid over het land liggen er dus nóg 2.000 van zulke ‘Babi Yars’. In twee van de massagraven die we bezoeken liggen 20.000 Joden begraven. Zij werden op 19 september 1941 verzameld en één voor één doodgeschoten door de nazi’s. Iets verderop ligt een massakindergraf, waar zo’n 4.000 Joodse baby’s en jonge kinderen liggen begraven. Sommigen werden direct na de geboorte bij hun moeders weggehaald, in een vuilniszak gestopt en in het massagraf gegooid… Heftig om hier te zijn en deze verhalen te horen!

Vrolijk

Toch sluiten we ook deze dag weer vrolijk af. Dat doen we in de kleine synagoge van Vinnitsa, waar een klezmerduo ons verwelkomt met gezellige deuntjes. Maar we gaan ook vroeg op bed, want morgenochtend moeten we er héél vroeg uit om de eerste paar honderd voedselpakketten uit te delen. Na dobranič! (welterusten!)

Klik op de foto’s voor een vergroting: