fbpx

DOEkraïne dag 5: Daar zit muziek in!

Doekraine dag 5
Deel deze post:
Lees ook:

We pakken onze koffers in, omdat we de komende nacht ergens anders zullen doorbrengen. We dalen af naar het zuiden van Oekraïne, naar de grens met Moldavië.

Voordat we daar aankomen hebben we nog twee stops om voedselpakketten uit te delen. En dat betekent dat we eerst de busjes inladen met 800 kant-en-klare pakketten.

Stop 1

De eerste stop is vervolgens bij de schattige synagoge van Zhmierinka. Door het enthousiaste onthaal van de plaatselijke Joodse gemeenschap voelen we ons net Gaston die de Postcode-miljoenenkanjer langs brengt. De mensen zijn blij en dankbaar met een voedselpakket – mooi om te zien!

Nieuwe generaties

De gemiddelde leeftijd van de Joodse gemeenschap in Zhmierinka is hoog. ‘De meeste groepen vrijwilligers die ons komen bezoeken zijn ook oud’, vertelt de hoogbejaarde gemeenschapsvoorzitter Rita. ‘Jullie bezoek jongeren geeft ons het vertrouwen dat er ook in de nieuwe generaties rechtvaardige mensen zullen opstaan’.

Shtetl

Nadat we in de synagoge een lied hebben gezongen (vanaf nu zijn we ook te boeken voor al je feesten en partijen), vertrekken we naar onze volgende tussenstop. Dat is in Shargorod, een voormalige Joodse shtetl. Geweldig leuk om hier doorheen te lopen! Onder leiding van Ina, de voorzitter van de inmiddels kleine Joodse van Shargorod, wandelen we langs de shtetl-huisjes – de ene nog verpauperder dan de andere.

Muziek

De grootste verrassing van de dag wacht ons binnen bij de muziekschool van Shargorod. Als we de voordeur opentrekken blijkt een grote groep kinderen ons op te wachten. Ze beginnen te klappen en bieden ons een traditioneel Oekraïens gebakken brood aan. Surprise! Daarna worden we uitgenodigd om naar de concertzaal te komen. Een stuk of 10 kinderen en jongeren showen ons hun muzikale talenten: zang, trompet, piano, gitaar en dans. Superleuk!

Nog meer muziek

’s Avonds eten we thuis bij Dimitri, één van de chauffeurs van Christenen voor Israël in Oekraïne. Hij kijkt uit over de river de Dnjestr en aan de overkant ligt Moldavië. Dimitri en zijn vrouw hebben een groot gezin, vooral bestaand uit pleegkinderen. Hun kinderkoortje zingt voor ons wat Oekraïense aanbiddingsliederen en als we de melodie herkennen zingen we in het Nederlands mee. Bijzonder om ondanks de taalbarrière samen God te aanbidden!

Na een lange dag is het tijd om in te checken in het hotel. Morgen bezoeken we wat families om voedselpakketten uit te delen en ze te bemoedigen. Trusten!