fbpx

DOEkraïne dag 7: Alleen op de wereld

Dag 7
Deel deze post:
Lees ook:

Feest vanavond! Koen is laatst 50 geworden en viert dat met veel van z’n Oekraïense vrienden. En wij als reisgroep mogen ook van de partij zijn. ;)

Dat het leven niet voor iedereen een feestje is hebben we vandaag ook gezien. Na een bezoek aan de Joodse school in Vinnitsa gaan we langs een aantal ouderen om voedselpakketten uit te delen.

Triest

Zoals bij de 84-jarige Maria, die samen met haar 45-jarige dochter op het Oekraïense platteland woont. Bij binnenkomst hebben we snel door dat dit een wel heel triest geval is. Een sterke urinelucht komt ons tegemoet, het meubilair is oud en versleten. Maria kan niks anders dan de hele dag op bed liggen. Eén keer per dag komt iemand van de Joodse hulporganisatie Chesed langs om haar incontinentieluier te vervangen.

Bang

De dochter is wel mobiel, maar is geestelijk zwaar gehavend. Ze is zichtbaar bang voor de mannen in de kamer. Dat komt doordat ze regelmatig werd mishandeld door haar ex-man. Eén keer ging het helemaal mis: ze werd geduwd en viel achterover met haar hoofd tegen een stalen buis. Sindsdien loopt ze rond met een ernstige hersenbeschadiging waardoor ze zowel mentaal als fysiek niet oké is…

WC-papier

Ze slaapt in een stoel (toen Chesed-medewerkers op een dag besloten een bed neer te zetten had ze deze de volgende dag gesloopt) en rolt om de tijd te doden wc-papiertjes op. Dozen vol staan er inmiddels. De verzorgster van Chesed die net binnenkomt heeft weer een stuk of 20 nieuwe rollen wc-papier meegebracht.

Hoopvol

Dat het ook anders kan lopen heeft een andere dochter bewezen. Zij woont inmiddels in Israël, is getrouwd met een rabbijn en heeft een gezinnetje. Israël biedt zelfs mensen vanuit uitzichtloze situaties een hoopvolle toekomst!

Alleen op de wereld

Een ander schrijnend geval is dat van de 77-jarige Alina. Haar dochter is vorige maand overleden, 45 jaar jong. Nu woont Alina in het appartement van haar dochter. Aan de muur hangen prachtige schilderijen. ‘Ik heb mooie muren, maar geen familie’, zegt Alina. Ze is alleen op de wereld. Haar man overleed toen hij 35 was en na het verlies van haar kinderloze dochter heeft ze niemand meer. Ze haalt dan ook letterlijk alles uit de kast om het ons naar de zin te maken: kaas, worst, thee, koffie, koeken, chocolade en zelfgekweekte abrikozen. Helaas kunnen we niet al te lang blijven. Nadat we de thee ophebben wensen we Alina even ‘shabbat shalom’ en vervolgen we onze reis.

Birthday party

We gaan terug naar Vinnitsa, waar we ons klaarmaken voor Koen’s birthday party. Deze week hebben we veel heftige dingen gezien en gehoord, maar we sluiten af met een vrolijke noot. Morgen doen we nog een dagje Kiev voordat we weer naar  Nederland vliegen.

Wil je de voedselpakkettenactie in Oekraïne ook steunen? Dat kan door online te doneren!