fbpx

‘En wie niet springt, die is een Jood’

Eline-Blog
Deel deze post:
Lees ook:

De Tweede Wereldoorlog met zijn antisemitisme, Jodenhaat, kwam niet zomaar uit de lucht vallen. Wat begon met grappen en spotprenten over Joden eindigde met de vernietiging van ruim zes miljoen Joden.

Hitler kweekte haat tegen Gods volk door de Duisters te onderwijzen over de ‘slechte’ Joden. Hij verbood Joden om naar de bioscoop of het zwembad te gaan en maakte gebruik van propaganda. Het onderwijs wat werd gegeven over Joden had invloed op de daden: het systematisch vernietigen van Joden.

In Israël is het onderwijs over Joden soms helaas niet veel anders. Op sommige islamitische scholen wordt onderwezen hoe slecht de Joden zijn of wordt er gezegd dat het ‘beesten’ zijn. Deze Jodenhaat gaat ook gepaard met geweld tegen hen. De ‘Holocaust 2.0’ wordt het door sommige inwoners ook wel sarcastisch genoemd. Het is niet voor niks dat alle Joden in Israël het leger in moeten: ze moeten zichzelf én hun land verdedigen.

De afgelopen week was het weer erg onrustig in Jeruzalem. Bij de aanslag op een tramhalte vol Joodse mensen kwam een baby van drie maanden om het leven, anderen raakten gewond. De politie heeft op zijn beurt de dader neergeschoten. De dader is volgens Hamas een ‘heldhaftige martelaar’ en sommige moslims in Jeruzalem zijn het hiermee eens.

De beveiliging is maar weer eens opgeschroefd en dat is maar goed ook: Palestijnen intimideren de Joden en de autoriteiten. Er worden protesten gehouden door moslims op de shabbat door de Joodse wijken. Stenen en vuurwerken worden er gegooid naar de politie, Joden en voorbijgangers. De berovingen en het geweld nemen toe en je ziet de haat in de ogen van sommige islamieten.

Op het Tempelplein zijn zelfs al hakenkruizen gevonden en die zijn niet gebruikt om de Sound of Music op te voeren. De politie moet soms flink ingrijpen door mensen te arresteren en bijvoorbeeld traangas te spuiten om de gevechten te stoppen.

De spanningen zijn voelbaar, maar het ‘gewone leven’ gaat natuurlijk ook gewoon door. In de toekomst zullen de gevechten volgens de Bijbel nog veel heftiger toenemen en het ziet er in eerste instantie nog niet zo rooskleurig uit voor het Joodse volk.

‘Zie, er komt een dag voor de HEERE waarop de buit, op u behaald, in uw midden zal worden verdeeld. Dan zal Ik alle heidenvolken verzamelen voor de strijd tegen Jeruzalem. De stad zal ingenomen worden, de huizen zullen geplunderd, en de vrouwen zullen verkracht worden. De helft van de stad zal in ballingschap wegtrekken, maar het overige van het volk zal niet uitgeroeid worden uit de stad. Dan zal de HEERE uittrekken en tegen die heidenvolken strijden, zoals de dag dat Hij streed, op de dag van de strijd. Op die dag zullen Zijn voeten staan op de Olijfberg, die voor Jeruzalem ligt, ten oosten ervan. Dan zal de Olijfberg in tweeën gespleten worden naar het oosten en naar het westen. Er zal een zeer groot dal ontstaan, als de ene helft van de berg naar het noorden zal wijken en de andere helft ervan naar het zuiden. Dan zult u vluchten door het dal van Mijn bergen, want het dal tussen de bergen zal reiken tot Azal. Ja, u zult vluchten, zoals u gevlucht bent voor de aardbeving in de dagen van Uzzia, de koning van Juda. Dan zal de HEERE, mijn God, komen: al de heiligen met U!’
Zacharia 14:1-5

In de Bijbel staan meer van dit soort profetieën geschreven over de eindtijd en sommige dingen zie ik hier al voor mijn neus gebeuren. Veel islamitische staten erkennen het land Israël niet en willen het land met hun inwoners vernietigen. Gelukkig komt Jodenhaat niet zo extreem voor in Nederland. We hebben nu zo’n 40.000 Joden in Nederland wonen. Een groot aantal van die Joden woont in Amsterdam.

Mede daarom worden supporters van Ajax ook wel ‘Joden’ genoemd. Als Feyenoord-aanhanger voel ik me vaak toch lichtelijk ongemakkelijk als er in de Kuip wordt gezongen: ‘en wie niet springt die is een Jood’. Ik bid dan maar: ‘Vader vergeef het hun, want ze weten niet wat ze doen’. Tegelijkertijd moet ik denken aan het feit dat wij door Jezus wel geënt zijn op het Joodse volk en dus een soort ‘geadopteerde Joden’ zijn geworden. Nog een extra reden om niet te springen dus.

Er gaan steeds meer stemmen op om Jodekoeken uit de schappen te halen omdat ze, net als zwarte Piet en de negerzoen trouwens, te racistisch zouden zijn. ‘Onzin’ zul je misschien denken, maar toch verzwijgen veel Joden hun afkomst om negatieve reacties te voorkomen. Tegenwoordig komen veel mensen als toerist naar Israël omdat ze zich op de één of andere manier tot het land voelen aangetrokken. Eenmaal hier komen ze erachter dat ze Joods zijn. Misschien moet ik toch maar eens research gaan doen naar mijn Joodse wortels, want de temperatuur hier bevalt me eigenlijk wel.

Wat ik mooi vind om te zien is dat er ook hoop is: de Messias komt eraan. Na de Tweede Wereldoorlog kreeg het Joodse volk ook ineens onverwachte hoop: het beloofde land Israël. Ik denk dat de Joden die in de oorlog leefde allerlei scenario’s in hun hoofd hadden, maar plotseling een eigen land? Dat hadden ze waarschijnlijk niet zien aankomen. (lees Jesaja 66:7-12) Volgens de Bijbel (in Efeze 3) zijn wij christenen mede-erfgenamen geworden.

We hebben het Joodse volk niet vervangen, maar we zijn deel geworden van de beloftes die God voor het Joodse volk heeft. Tja, misschien gaat dat niet alleen voor de mooie profetieën die er staan in de Bijbel, maar ook de profetieën over verdrukking. Ook staat in de profetieën beschreven dat wanneer Jezus terug zal komen Hij de aarde weer in Zijn glorie zal herstellen. Mét behulp van ons, alle heiligen, en wij zullen Hem aanbidden en Hem kennen.

Opdat Christus door het geloof in uw harten woont en u in de liefde geworteld en gefundeerd bent, opdat u ten volle zou kunnen begrijpen, met alle heiligen, wat de breedte en lengte en diepte en hoogte is, en u de liefde van Christus zou kennen, die de kennis te boven gaat.
Efeze 3:16-19

Ik vind het belangrijk dat wij als christenen achter het Joodse volk gaan staan en het volk gaan zien als onze broers en zussen. Israël heeft in deze (eind)tijd mensen nodig die voor hen opkomen. Dus geloof als een ‘geadopteerde Jood’ in Jezus Christus, dan komt het helemaal goed!