fbpx

Gastblog: Je suis l’Éternel

Deel deze post:
Lees ook:

De een zijn dood is de ander zijn brood. Dat blijkt ook weer bij een Amerikaans bedrijf dat graag een copyright wil op de leus ‘Je suis Charlie’ om daarmee geld te kunnen verdienen. Behalve de jacht op de originele leus, doen allerlei toespelingen de ronde op social media. #JeSuisCouteau was deze week de ergste hashtag: ‘ik ben een mes’. Hiermee verheerlijkten Palestijnen de steekpartij van een 23-jarige Palestijnse terrorist, in een stadsbus in Tel Aviv, waarbij twaalf mensen zwaar gewond raakten.

Ondanks de massale vredesmars in Parijs is het gedachtegoed om Joden te vernietigen nog springlevend. Dinsdag 27 januari herdenken we de bevrijding van het vernietigingskamp Auschwitz dat precies 70 jaar geleden plaatsvond. #NeverAgain is daarbij een ‘trending topic’, maar dat alleen is niet genoeg. De daad zal bij het woord gevoegd moeten worden om de haat tegen Joden tegen te gaan, door te bidden tot de Bewaker en Beschermer van Israël: spaar Uw volk, o Heere!

Ook in de Thora komen we verschillende keren ‘Je Suis…’ tegen, waaronder ‘Je suis l’Eternel’. “Ik ben de HEERE”, zijn de woorden waarmee God tot Mozes sprak, voorafgaand aan de bevrijding van Zijn volk uit Egypte. De statistieken liegen er niet om dat er wederom een uittocht gaande is van Joden naar Israël: “Timmermans waarschuwt voor uittocht Joden“, kopte de NOS onlangs. In dit alles mogen we weten dat God aan het werk is met Zijn herstelplan dat zal uitmonden in de komst van de Messias.

Moshe Kempinski schreef in een blog hoe Yoav Hattab, die in de koshere supermarkt in Parijs werd vermoord, een paar weken daarvoor met drie vrienden een souvenirwinkel in Jeruzalem binnenliep. Geraakt door de muziek die aan stond, besloten ze spontaan mee te zingen. Het volume werd opgedraaid en samen met voorbijgangers klonk het lied Oseh Shalom Bimromav in een koor:

Hij die vrede maakt in zijn hoge plaatsen. Hij zal vrede op ons doen neerdalen
En over geheel Israël
En laat ons amen zeggen

Shalom voor jou!

Tobias is 27 jaar en woont in Israël.