fbpx

Heftig: Antisemitische teksten op Joodse graven

AS Frankrijk
Deel deze post:
Lees ook:

Antisemitisme (of Jodenhaat), dat is iets van de Tweede Wereldoorlog. Tegenwoordig, bijna 75 jaar later, leven we in een tolerante samenleving. Iedereen wordt geaccepteerd, ongeacht afkomst, politieke voorkeur of seksuele geaardheid. Discriminatie en racisme vinden we alleen nog terug in de Zwarte Pietendiscussie. Maar antisemitisme, nee. Sinds de Holocaust zijn we daar wel van terug gekomen. Nee, fout! Ook nu is antisemitisme nog realiteit.

Tegenwoordig wordt iedereen geaccepteerd, ongeact afkomst, politieke voorkeur of seksuele geaardheid.

Toename

De laatste jaren is een opmerkelijke toename te zien van antisemitisme in Europa. Steeds vaker lees ik van besmeurde graven, teksten op muren en incidenten tegen Joden. Dit kan te maken hebben met de spanningen tussen Israël en het Midden-Oosten. Maar als ik in de geschiedenis kijk, zijn de Joden altijd wel het mikpunt geweest. De zondebok. ‘Untermenschen’, aldus Hitler.

Als ik in de geschiedenis kijk, zijn de Joden altijd wel het mikpunt geweest.

Zo ook deze week in de stad Westhoffen in Oost-Frankrijk. Meer dan 100 (!) graven van Joden zijn onder gekalkt met hakenkruizen en andere antisemitische teksten. Opvallend is dat op diezelfde dag de Franse Nationale Assemblee een voorstel aannam waarbij anti-Israël teksten worden gezien als antisemitisme. Maar dit is niet het enige incident in Frankrijk. De laatste tijd heeft Franrijk te maken met een toenemende haat tegen Joden.

Ook in Nederland

Als je denkt dat dit alleen in Frankrijk gebeurt, heb je het mis. Antisemitisme is helaas nog iets van deze tijd. Iets wat in heel Europa, dus ook in Nederland, voorkomt. Ik vind dit echt heftig. Nederland profileert zich als een tolerant land, met een pluriforme multiculturele samenleving. Een land met godsdienstvrijheid, waarbij iedereen in vrijheid mag geloven wat hij of zij wil. Dan zou je denken dat antisemitisme van de baan is, toch? Niet is minder waar.

Nederland profileert zich als een land met godsdienstvrijheid, waarbij iedereen in vrijheid mag geloven wat hij of zij wil.

Laten wij met liefde onze naaste (en dus ook zeker de Joden) behandelen om zo verschil te laten zien. Bid voor vrede. Voor vrede in Israël, maar ook voor Europa. Ooit zullen alle hakenkruizen vervangen worden voor het ene kruis, waar de Zaligmaker aan stierf. Laten we daarop vertrouwen. Er komt een dag dat de hemel openbreekt en Koning Jezus terugkomt. Dan zal Hij recht doen aan allen die hier op aarde verstoten, bespot, gediscrimineerd en veracht werden. Dan zal er een eind zijn aan de Jodenhaat en zal Jezus Zijn kinderen voor eeuwig Thuis brengen!