fbpx

Het nieuwe jaar in met God?

jamie-street--d6kTMGXV6E-unsplash
Deel deze post:
Lees ook:

David, we kennen hem allemaal. Een man naar Gods hart, uitgekozen om koning van Israël te worden. De schaapherder die de reus Goliath versloeg. De man die een groot deel van de Psalmen schreef. David, die voor de Ark danste uit blijdschap voor God. Knap van uiterlijk, gezegend door God.

Maar niet alles ging in zijn leven ging soepel. Hij telde niet mee in het gezin omdat hij nog jong was, moest regelmatig vluchten voor koning Saul en verloor zijn beste vriend Jonathan. Hij maakte ook niet altijd de beste keuzes. Hij was ongehoorzaam aan God. Dat uitte zich zelfs in de moord op de onschuldige Uria en het overspel met diens vrouw. Al met al heeft David een ‘bewogen’ leven gehad.

Een nieuw jaar voor ons

2020, een nieuw jaar ligt voor ons. Misschien heb je wel allemaal nieuwe plannen en goede voornemens. Of juist helemaal niet. Laat je gewoon komen wat hierna komt, zonder je al te druk te maken. Ik vind zo’n jaarwisseling altijd een moment om terug te kijken naar wat je ervan hebt gemaakt het afgelopen jaar.

Ongetwijfeld zullen er mooie en goede dingen geweest zijn. Vriendschappen bloeiden op, je kreeg een relatie, begon aan een nieuwe studie of je maakte een hele mooie reis. Daar mag je dankbaar voor zijn, blij dat God je die mooie momenten gaf. Maar ik weet zeker dat niet alles goed ging, fijn was, lekker liep. Want dat is het leven. En zo zijn wij mensen; we maken fouten.

Ik weet zeker dat niet alles goed ging, fijn was, lekker liep. Wat dat is het leven. En zo zijn wij mensen; we maken fouten.

Ik weet niet wat jij hebt uitgespookt in 2019. Welke dingen je krampachtig probeerde te verbergen of welke slechte gewoonten erin geslopen zijn. Naar welke zonden je hart verlangde en alles wat jou bij God vandaan hield.

Dit is God

Ik vind het zo mooi dat de Bijbel een eerlijk beeld schetst van David. Dat hij niet een heilig boontje was, maar een mens die fouten maakte. Net als jij en ik. Wat ik nog mooier vind is om te lezen hoe ongelooflijk trouw God is en blijft. Dat Hij allereerst de zonden niet door de vingers ziet. Hij is heilig en rechtvaardig. Het doet Hem pijn als we tegen Hem ingaan en niet doen wat Hij van ons vraagt. Maar daarnaast is Hij zo genadig dat Hij onze zonden vergeeft als we deze bij Hem brengen.

Hij is zo genadig dat Hij onze zonden vergeeft als we deze bij Hem brengen.

David heeft het ervaren. Hij heeft gruwelijke fouten gemaakt, maar God heeft het hem vergeven. Hij bleef de man naar Gods hart. Misschien is dat wel de opdracht voor ons, zo aan het begin van 2020. Alles neerleggen aan de voeten van Jezus en vergeving te vragen. Breek met alles wat tussen jou en Hem instaat en ga vol goede moed samen met Hem het nieuwe jaar in!