fbpx

Blog / Israël als stadstaat: een realistisch scenario?

Tel Aviv Isreality
Deel deze post:
Lees ook:

Het verhaal in de roman Recht op terugkeer van Leon de Winter speelt zich af in Israël. Het is 2024. Israël is gekrompen tot een zwaarbeveiligde stadstaat. Het enige dat is overgebleven van Israël is Tel Aviv.

Niet onmogelijk

Er wordt in het boek niet beschreven hoe Israël zo klein geworden is. Wel wordt de stad voortdurend bedreigd door moslimgeweld. Drones vliegen onafgebroken boven de stad om alles in de gaten te houden. Het verhaal gaat niet over het land Israël. Toch is dit toekomstscenario niet toevallig bedacht. De schrijver, zelf een groot vriend van Israël, wil zijn lezers aan het denken zetten met dit niet onmogelijke scenario.

Het enige dat is overgebleven van Israël is Tel Aviv.

Onder druk

Het land Israël staat al sinds haar oprichting onder druk. Maar terwijl het in het begin alleen ging om Arabische landen, is er nu wereldwijde kritiek op het land. De kritiek gaat vooral over de zogenaamde bezetting van de Westelijke Jordaanoever. Israël heeft dit stuk land veroverd in een verdedigingsoorlog. Andere stukken land die toen veroverd zijn, heeft Israël inmiddels weer terug gegeven: de Sinaï aan Egypte en de Gazastrook aan de Palestijnen. Israël heeft herhaaldelijk aangeboden ook de Westelijke Jordaanoever terug te geven in ruil voor vrede en erkenning. Dit is afgewezen. Vrede en erkenning heeft Israël nooit gekregen. Ook niet van de ‘gematigde’ Palestijnse Autoriteit.

Raketten

Israël staat natuurlijk niet te springen om de Westelijke Jordaanoever weg te geven. De bevolking heeft nare ervaringen met het teruggeven van land aan Palestijnen. In 2005 hebben ze dit onder druk gedaan, maar sindsdien worden ze voortdurend met raketten beschoten vanuit dit strookje land. Wie garandeert dat dit niet gaat gebeuren met het weggeven van de Westelijke Jordaanoever? Tel Aviv ligt daar maar een paar kilometer bij vandaan…

Twintig keer

Hoewel Palestijnse tieners voortdurend door hun leiders worden opgehitst om Israëliërs aan te vallen, wordt de schuld eenzijdig bij Israël gelegd. Er zijn alleen in Nederland al tientallen actiegroepen en organisaties die zich bezighouden met het boycotten en demoniseren van Israël. Regelmatig zijn er ingezonden brieven in de nationale kranten te lezen die Israël beschuldigen. Regelmatig zijn er reportages in de kranten te lezen over Israël, maar ze zijn steevast negatief. Daarbij worden allerlei resoluties van de Verenigde Naties (VN) tegen Israël aangehaald. Deze resoluties zijn meestal aangenomen door Arabische landen en landen die afhankelijk zijn van de olie van de Arabische landen. Zo kan het gebeuren dat Israël in 2014 twintig keer veroordeeld wordt en Soedi-Arabie, China en Turkije nul keer.

Deze resoluties zijn meestal aangenomen door Arabische landen en landen die afhankelijk zijn van de olie van de Arabische landen.

Invloed

De constante negatieve berichtgeving rondom Israël heeft na verloop van tientallen jaren een grote invloed op de bevolking. Je moet goed geïnformeerd zijn om de colleges in de universiteit, de ingezonden brieven in de krant en de campagnes van de BDS-beweging te kunnen ontkrachten. Langzamerhand hebben de mensen een negatieve associatie bij Israël gekregen. Alles wat met dit land te maken heeft wordt besmet. Grote pensioenfondsen trekken zich terug, supermarkten durven niet meer op producten te zetten dat ze uit Israël komen (bijvoorbeeld supermarkt Bas bij Medjoul-dadels) en partijen als D66 en GroenLinks willen ons associatieverdrag met Israël opzeggen.

Doemscenario

De verandering is snel gegaan. In de jaren ’60 van de vorige eeuw stond Nederland als één blok achter Israël. Nu is dat zeker niet meer het geval. Hoe zal onze houding naar Israël zijn over 40 jaar? Is het doemscenario van Leon de Winter dan ingehaald door de waarheid? Ik acht het niet onmogelijk.

Israëliërs komen er steeds meer achter dat ze nog maar één betrouwbare vriend hebben, en dat zijn christenen.

Israëliërs komen er steeds meer achter dat ze nog maar één betrouwbare vriend hebben, en dat zijn christenen. We mogen geloven dat ons gezamenlijk gebed om de bescherming van het land en volk Israël gehoor vindt bij de God van Abraham, Izaäk en Jacob.