fbpx

Isreality in Israël #6

header new
Deel deze post:
Lees ook:

Shalom! Ondertussen in Jeruzalem.. :)

Zondag: een vrije dag voor ons! Maar niet in Israël, hier begint de werkweek weer. Vandaag hebben we geen vast programma maar gaat iedereen zijn eigen weg. Op naar de Knesset, het Israel Museum, de tunnels onder Jeruzalem of ‘gewoon’ de stad in.

Er is hier heel veel te zien, de sfeer is ontspannen en er is veel muziek! Je ziet orthodoxe joodse mannen in hun zwarte jassen en hoeden met handpoppen, of een elektrische gitaar. Je ziet het hier allemaal.

In de middag gaan we naar een vrolijke, internationale dienst (King of King’s church) en zingen liederen in het Hebreeuws – best moeilijk ;). De voorganger heeft een compacte boodschap: jij hebt impact op je omgeving, wees een zegen en wordt gezegend door de mensen die God je geeft op je weg.

Op maandagochtend brengen we een bezoek aan Aleh, een zorginstelling voor meervoudig gehandicapte kinderen. Het bestaat uit vier locaties en ze willen zijn als een ‘familie’ voor 700 kinderen. Het is mooi om te zien hoe de zorg voor deze kinderen joodse, christelijke en islamitische inwoners bij elkaar brengt en zij samen voor hen zorgen. Wat we ook al hoorden in Sde Bar is dat het ‘gewone leven’ alle groepen verbindt zoals waar je werkt, je spullen koopt en voor elkaar zorgt. Aleh traint ook werknemers uit de Westelijke Jordaanoever om zo kennis te delen zodat kinderen ook in dat gebied goede begeleiding en zorg kunnen krijgen.

Na het bezoek gaan we weer uiteen; een groep gaat naar Hineni of naar Kiryat HaYovel om te klussen en te tuinieren. Mensen die we zien vragen vaak waar we vandaan komen. Meestal gokken ze op Duitsland (en een keer Zweden!). Op Holland wordt wel altijd positief gereageerd; vanwege ons voetbal – tja, hoe dan? ;) – en belangrijker omdat Nederlanders joden hebben geholpen in WOII.

Vanavond is onze laatste avond in Jeruzalem en de meesten gaan nog een keer naar de stad. Er is muziek, (kerst)verlichting en de winkels zijn nog tot laat open! Vanaf een hoogte zien we nog een keer de Klaagmuur, de tempel en de Olijfberg. Een plaatje van de geschiedenis en de toekomst :)

Een mezoeza voor kinderen