fbpx

Een kijkje achter een glazen deur

Palestijnse bruiloft
Deel deze post:
Lees ook:

De meeste Palestijnen zijn open en vriendelijk. Je maakt gemakkelijk nieuwe vrienden die je overal mee naar toe willen nemen. Dit is de glazen deur; ik noem het gastvrijheid. Je kan voor deze deur blijven staan en zien hoe de Palestijnen leven. Maar je kan ook door die deur stappen en ècht een kijkje nemen in de Arabische cultuur.

Gastvrijheid is belangrijk in de Arabische cultuur. Je gasten ontvangen het allerbeste, zelfs als je daardoor het laatste wat je hebt weggeeft. ‘Nee zeggen’ tegen je gast is zeer onbeleefd en dat probeert iedere Palestijn daarom te voorkomen.

Nu denk je misschien: ‘Ah dat is makkelijk, ik kan daar als gast doen wat ik wil.’ Maar dan zal je snel genoeg merken dat die glazen deur niet zo makkelijk open gaat. Om echt één van hen te worden, moet je als vrouw allerlei regels in acht nemen.

Onder de man

De positie van de vrouw is onder de man. De man bepaalt alles voor de vrouw. Zelfs wat voor kleren gepast zijn om op straat te dragen. Het mag de man aan niets ontbreken; hij vraagt en de vrouw draait. Het enige wat de man doet is zorgen dat de vrouw kan kopen wat ze wil.

Maar wat als de liefde niet komt?

Volgens mijn collega is de basis voor een goed huwelijk respect – de liefde komt later. Maar wat als de liefde niet komt? Dan zit je als vrouw gevangen achter de glazen deur, als een vogeltje in een gouden kooi.

Ongepast

Voor een vrouw is het verboden om alleen met een man weg te gaan – tenzij je familie van elkaar of verloofd/getrouwd bent. Aan deze regel moest ik me ook houden. Aangezien er geen andere vrouwelijke vrijwilligers waren maar wel genoeg mannen met wie ik op stap zou kunnen gaan, was dat voor mij erg vervelend. Gelukkig werd ik al snel uitgenodigd door mijn Arabische collega’s en heb ik me de afgelopen tijd nog niet verveeld.

Verloven

Om in contact te komen met de vrouw of man die je leuk vindt, moet je eerst officieel verloofd zijn. Pas na de verloving heb je de gelegenheid om elkaar beter te leren kennen en uit te gaan. Als je dacht dat een verloving ongeveer hetzelfde is als het wijzigen van je Facebookstatus in ‘Heeft een relatie met…’ dan zit je verkeerd.

Voor elk feest geldt; als je bent uitgenodigt dan ben je aanwezig.

Een verloving is een groot feest waarbij niet alleen de familie maar ook de verste kennissen aanwezig zijn. En voor elk feest geldt; als je bent uitgenodigt dan ben je aanwezig.

Dit is alleen nog maar de cake op een verlovingsfeest.

Trouwen

Dat laatste geldt met name voor een bruiloft. Dat heeft niet alleen te maken met de waardering voor je aanwezigheid maar met name voor het geld dat je meebrengt.

Door geld te geven, help je mee met het bekostigen van de bruiloft. Dat is wel nodig met minstens 500 daggasten! Het geld stoppen de gasten in enveloppen met hun naam er op. Het bruidspaar houdt vervolgens bij hoeveel iedereen heeft gegeven want je geeft nooit minder geld dan wat iemand jou op je bruiloft heeft gegeven.