fbpx

Valt Jezus met de deur in huis?

Deel deze post:
Lees ook:

Sinds kort hebben wij een nieuw naambordje op onze deur. Hierop staan natuurlijk onze namen maar voor de verandering hebben we er ook een smaakmakende Bijbeltekst onder gezet. Openbaring 3:20: ‘Zie Ik sta aan de deur, en Ik klop’.

Aanrader

In eerste instantie is deze tekst een verwijzing naar het feit dat mensen op onze bel moeten drukken, als ze bij ons naar binnen willen komen. Maar de echte verwijzing is natuurlijk naar Jezus. Het levert nu al leuke gesprekken op. Zelfs onze Marokkaanse pakketbezorger wist dat deze tekst uit de Bijbel komt! Misschien vindt hij ons wel zo gek als een deur, maar wil je verzekerd zijn van boeiende gesprekken dan is dit een aanrader voor thuis.

Het levert nu al leuke gesprekken op. Zelfs onze Marokkaanse pakketbezorger wist dat deze tekst uit de Bijbel komt!

Vaak denken we dat Jezus hier zegt dat Hij in je hartje wil komen wonen. Natuurlijk kunnen we het hiermee vergelijken, maar omdat Jezus een Jood is moeten we misschien iets verder graven naar de werkelijke betekenis. Laten we ons verder verdiepen in de verloving en de bruiloft volgens de Joodse traditie. In mijn vorige blog heb ik hier al wat over verteld.

Save the date

Volgens de Joodse traditie gaat de toekomstige bruidegom na de verloving weg om voor hem en zijn vrouw een kamer te bereiden. Hij belooft Zijn verloofde om terug te komen als die kamer klaar is. Komt dit je bekend voor? Jezus zegt dit namelijk ook tegen Zijn discipelen in Johannes 14:2. Ze vragen Hem wanneer Hij dan terugkomt om met hen te trouwen. Jezus antwoordt in Markus 13:32: ‘Maar die dag en dat moment is aan niemand bekend, ook aan de engelen in de hemel niet, ook aan de Zoon niet, maar alleen aan de Vader’.

Eigenlijk best vreemd als je erover nadenkt. Je gaat trouwen, je bent alles aan het regelen, het enige wat je nog niet kunt doen is de save the date versturen! Ik denk dat menig stel en ceremoniemeester lichtelijk nerveus zou worden.

Met de deur in huis

Een Joodse vrouw wist vroeger ook niet precies wanneer zij zou gaan trouwen. Ze maakte zich al wel gereed en zorgde dat ze er klaar voor was. Haar man kwam pas op het moment dat de vader van de bruidegom de kamer van het bruidspaar had goedgekeurd. Dan pas kreeg de bruidegom toestemming om zijn bruid op te gaan halen. Er werd in een super-de-luxe snelle Ferrari een boodschapper gestuurd naar de bruid, zodat zij zich snel klaar kon maken. En dan stond daar een paar uur later ineens de Bruidegom aan haar deur en hij klopte… Tja, dat is nog eens met de deur in huis vallen. Zo zal Jezus ook straks aan jouw deur staan en je vragen om met Hem mee te gaan.

Daarom vind ik het ook een mooi symbool als christenen een zichtbaar teken dragen als teken dat ze ‘bezet’ zijn, bijvoorbeeld een kruisje of ichthus-visje.

Bezet

Een toekomstige Joodse bruid draagt vanaf het moment van verloven een sluier, zodat anderen zien dat zij bezet is. Tegenwoordig zou het natuurlijk een beetje raar zijn om gesluierd naar je werk te gaan. Daarom vind ik het ook een mooi symbool als christenen een zichtbaar teken dragen als teken dat ze ‘bezet’ zijn, bijvoorbeeld een kruisje of ichthus-visje. De Joodse vrouw krijgt zelfs al de achternaam van haar toekomstige man bij de verloving. Wij worden vandaag christenen genoemd wat eigenlijk staat voor: ‘van Christus’. Die achternaam hebben we thuis trouwens nog niet op ons naambordje staan.

Hooglied-achtig

We moeten nog even wachten voordat Jezus terugkomt en we met Hem zullen trouwen. Of zou onze Bruidegom al onderweg zijn? Misschien ligt dat wel aan de snelheid van Zijn trouwauto, of ligt dat toch aan ons? Hij zei immers dat Hij pas terug zal komen als iedere stam en natie over Hem gehoord heeft. Ik ben wel benieuwd hoe Hij ons op komt halen. In een doorsnee trouwauto? Als prins op het witte paard? In Handelingen 1:11 staat dat Hij komt op een wolk.

Mijn man zag ik, op een Hooglied-achtige manier, vanaf mijn balkon vanuit de verte al aankomen in een strakke, snelle sportauto. Maar Jezus staat straks gewoon aan je deur en Hij klopt. Valt Jezus dan voor jou met de deur in huis? Of sta je, opgemaakt en wel, klaar om met Hem mee te gaan?

Foto: de opening van de Gouden Poort in Jeruzalem is nu nog dichtgemetseld, maar volgens de Bijbel zal Jezus bij Zijn wederkomst door deze poort de stad binnengaan.