fbpx

Waren er maar meer van díe Nederlanders

Bernadette-Blog
Deel deze post:
Lees ook:

Terwijl ik aan deze blog begin, zit ik nog na te denken waarover ik deze keer zal schrijven. Maar één zinnetje blijft door mijn gedachten spelen: ‘Waren er maar meer van die Nederlanders’. Nu vraag je je misschien wel af waarom er meer van welke Nederlanders zouden moeten zijn. Deze uitspraak komt van een 96-jarige Joodse mevrouw die de Tweede Wereldoorlog heeft overleefd.

Zoiets hoor je vaker van Holocaustoverlevenden. Dankzij die Nederlanders die het aandurfden om met gevaar voor eigen leven tegen de Duitse bezetting in te gaan, zijn velen gered. Maar zo zijn er naast de heldenverhalen van verzetsstrijders ook veel Nederlanders geweest die het niet aandurfden.

De uitspraak zette me aan het denken. Als er meer mensen in verzet durfden te gaan waren er misschien ook minder Joodse mensen omgekomen tijdens die gruwelijke oorlog. Aan de andere kant roept dit (te) veel ‘wat als-vragen’ op. Terwijl we antwoorden op deze vragen niet weten, of moeilijk te beantwoorden zijn. Was het dan veiliger geweest voor Joden in Nederland? We zullen het niet weten. Maar wat we wel weten is dat vandaag het antisemitisme in Europa oprukt. Dat gaat niet sluimerend en zachtjes. Je ziet het overal. Sluiten we dan onze ogen?