fbpx

Wil je met me trouwen?

Wil je met me trouwen
Deel deze post:
Lees ook:

Wegdromend kijk ik naar de film Risen, terugdenkend aan mijn tijd in Israël. De beelden van het graf van Jezus komen voor mijn gevoel niet helemaal overeen met het werkelijke graf van de garden tomb in Jeruzalem. Mijn man vroeg mij dáár immers, ruim anderhalf jaar geleden, ten huwelijk en dus staat die plek voor altijd op mijn netvlies.

Mijn gevoel blijkt later ook te kloppen: de opnames waren namelijk niet in het Beloofde Land, maar in Spanje en Malta. Toch doet het mij weer terugdenken aan Israël én de realiteit: Jezus leeft en Hij komt terug. En dat betekent: er komt een feestje aan! Een bruiloft! En weet je wie er gaat trouwen? Jij!

Trouwen? Ik?

‘Trouwen? Ik?’, zal je misschien denken. Ja, het zou best eens snel kunnen gaan. In de Bijbel wordt namelijk vaak gesproken over een toekomstige bruiloft tussen Jezus en Zijn gemeente. In Israël heb ik gepraat met een Joodse professor die vele studies deed naar het huwelijk. Hij legde mij een aantal principes uit van een Joodse bruiloft en het huwelijk. Laten we eens kijken of we iets kunnen vinden over jouw bruiloft. Dan kun je je er alvast mentaal op voorbereiden en wellicht op zoek gaan naar een trouwjurk.

Elk Joods meisje verlangt er natuurlijk naar om deze woorden van haar geliefde te horen.

Wil je met mij trouwen?

De huwelijkstraditie van het verloven en het trouwen is in het Jodendom iets anders dan bij ons in Nederland. Als een man en vrouw volgens Joodse traditie willen trouwen stellen zij een huwelijkscontract op en bepalen ze een bruidsschat. Vroeger was die bruidsschat bijvoorbeeld twee kamelen. Zie je dat al voor je in ons vlakke, koude Kikkerlandje? De man gaat ook niet romantisch door zijn knieën met een grote diamanten ring met de vraag: ‘Wil je met mij trouwen?’. Nee! In plaats daarvan verruilt hij de diamanten ring voor een kiddoesh, een verbondsbeker, en spreekt hij een zegen uit: ‘Baruch Ata Adonai, Eloheinu, Melech HaOlam, bore pri haGafen’.

Dit betekent: ‘Gezegend bent U, Eeuwige, Onze God, Koning van het heelal, U die de vrucht van de wijnstok heeft geschapen’. Elk Joods meisje verlangt er natuurlijk naar om deze woorden van haar geliefde te horen. Zij weet immers dat haar geliefde haar hiermee ten huwelijk vraagt. Na deze gebeurtenissen wordt er volgens de Joodse traditie een maaltijd gehouden. Jezus heeft deze woorden waarschijnlijk ook gesproken tegen Zijn geliefden, de discipelen, tijdens het Laatste Avondmaal. Hij vroeg ze een verbond aan te gaan met Hem, een huwelijksverbond, en één te worden met Hem.

Ring

Toen mijn man mij ten huwelijk vroeg gaf hij mij een prachtige verlovingsring. De ring deed mij elke keer aan zijn belofte van trouw herinneren en liet mij verlangen naar onze bruiloft. Jezus gaf ons ook zo’n teken als onderpand: de Heilige Geest. Tegenwoordig draag ik nog steeds mijn ring. Elke keer als ik nu naar mijn ring kijk moet ik denken aan dé toekomstige bruiloft. Binnenin mijn ring staat de naam gegraveerd waarmee ik, mijn man en Zijn hele Gemeente in de toekomst mee zullen gaan trouwen: Jezus. Best gek om je voor te stellen zo’n massabruiloft, met z’n allen tegelijk trouwen met één Persoon. Ben al wel benieuwd hoe zo’n ‘trouwjurk’ mijn man zou staan.

Binnenin mijn ring staat de naam gegraveerd waarmee ik, mijn man en Zijn hele Gemeente in de toekomst mee zullen gaan trouwen: Jezus.

Stralend wit

In de voorbereiding naar haar bruiloft regelt een bruid natuurlijk alles om er zo mooi mogelijk uit te zien. Haar make-up, trouwjurk, haar en schoenen moeten allemaal perfect zijn. Stralend wit: zonder vlek of rimpel. Een Joodse bruid neemt de dag voor haar bruiloft een reinigingsbad, dit is een verwijzing naar de doop. Hiermee laat zij haar oude leven achter om zich naar haar man te voegen en één te zijn met Hem.

Messias

Wist je dat Joodse vrouwen al een mooie jurk in de kast hebben hangen voor op de dag dat de Messias terugkomt? Ik heb daarom ook alvast een mooie trouwjurk gescoord voor de dag dat Hij terugkomt. En jij? Heb jij ook je bruidsjurk of trouwpak al geshopt? Sta jij die dag in een prachtige, witte bruidsjurk klaar om met Hem mee te gaan? Wil je met Hem trouwen…?

Het nummmer Wedding Day van Casting Crowns vind ik een toepasselijk nummer bij deze blog: