Het is bijna Poerim: daar horen hamantaschen bij!
Dit heb je nodig (voor ~20 koekjes):
- Voor het deeg:
- 315 gr bloem
- 130 gr suiker
- 60 gr boter
- 2 eieren
- 1 tl vanille-extract
- 1 tl bakpoeder
- ¼ tl zout
- Voor de traditionele maanzaadvulling:
- 150 gr maanzaad
- 135 ml melk
- 100 gr suiker
- 30 gr boter
- 1 el honing
- Snufje zout
- ½ sinaasappel
- 3 el rozijnen
Voor het deeg:
- Klop de suiker, de olie, de eieren en het vanille extract in een kom door elkaar. Roer daarna de bloem, het zout en de bakpoeder er doorheen tot er een deeg begint te vormen. Kneed het mengsel kort tot een soepel deeg. Verpak het deeg in huishoudfolie en leg het voor min. 1 uur in de koelkast.
- Verwarm voor je verder gaat met het deeg de oven voor op 175°C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Strooi wat bloem op het aanrecht en rol het deeg uit tot een grote lap met een dikte van ongeveer 5 mm. Steek met een ronde uitsteker met een diameter van 8 cm cirkels uit het deeg. Dek de uitgestoken cirkels af met een licht vochtige theedoek, anders droog het deeg te veel uit.
- Schep een theelepel vulling in het midden van een deegcirkel en vouw de linkerkant naar het midden. Vouw 3 randen van het deeg een klein beetje om en druk in de punt de randen goed tegen elkaar zodat je een driehoekje krijgt met de vulling nog steeds zichtbaar. Herhaal dit met de rest van de deegcirkels.
- Bak de koekjes in 15-20 minuten gaar en goudbruin.
Voor de maanzaadvulling:
- Maal de maanzaad fijn in een koffiemolentje. Roer het fijngemalen maanzaad, de melk, de suiker, de boter, de honing en een snuf zout in een steelpan door elkaar.
- Kook het mengsel op laag vuur 10 minuten tot het maanzaad het grootste gedeelte van het vocht opgenomen heeft en ingedikt is. Roer het geheel regelmatig door. Haal de pan van het vuur en zet het even aan de kant.
- Rasp de schil van de sinaasappel. Roer de sinaasappelschil en de rozijnen door het maanzaadmengsel en laat het afkoelen tot kamertemperatuur.
Tips:
- De maanzaadvulling is de traditionele variant van de hamantaschen. Maar je kunt ze natuurlijk ook vullen met een andere vulling die je lekker vind zoals nutella of jam.
- Heb je familie of vrienden met een lactose- of koemelkallergie: vervang dan de melk voor sinaasappelsap (echt waar!) en de boter voor kokosolie. Voor een glutenvrije variant kun je de bloem vervangen door een glutenvrije bloem-mix (zorg dat daar xanthaangom is zit, anders blijft het deeg niet plakken. Voeg anders ½ theelepel xanthaangom toe aan je bloem).
Foto: Shutterstock