Het antisemitisme is niet iets nieuws of moderns. De geschiedenis van het antisemitisme gaat ver terug. Hoe zit dat eigenlijk? Het CIDI maakte een tijdlijn om kennis over antisemitisme door te geven aan jong en oud. In deze reeks vind je het eerste tijdperk , de periode 1000 v. Chr. – 500 n. Chr. De volledige tijdlijn vind je hier
474 v. Chr.
Poerim
Joods feest dat de redding van de Joden in Perzië viert door Koningin Esther, in de tijd van koning Xerxes (Ahasveros). Onderkoning Haman wilde alle Joden in het rijk vermoorden, maar Koningin Esther dwarsboomde zijn plan. Lees meer.
20 v. Chr. – 45 n. Chr.
Apion
De Griekse taalkundige en filosoof Apion stond bekend om zijn diepe afkeer van joden. Hij verzon verhalen om hen in een kwaad daglicht te stellen. Bijvoorbeeld dat de Joden een gouden ezelskop zouden aanbidden en dat ze jaarlijks een Griekse toerist offerden. Dit droeg bij aan de eerste pogrom, anti-Joodse rellen, in Alexandrië in 28 n.C. Lees meer.
132-135
Diaspora
De Joden verloren na de Bar- Kochba-opstand hun politieke zelfstandigheid in de Romeinse provincie Judea. Daarna waren Joden altijd een minderheid, in Israël en daarbuiten. Deze verspreiding duurde tot 1948. Lees meer.
155-160
Vervangingsmythe
Volgens de ‘vervangingsmythe’ hadden de christenen de Joden als uitverkoren volk vervangen als straf voor hun zonden, omdat zij Jezus niet erkenden als de Messias. Dit idee, dat de Joden zelf schuld hebben aan al het slechte dat hun overkomt, leeft nog steeds. Lees meer.
167
Joden ‘Jezusmoordenaars’
Joden werden lange tijd ten onrechte ‘Godsmoordenaars’ genoemd door christenen die hen verantwoordelijk stelden voor de kruisiging van Jezus in het jaar 33. Ook dit is een mythe: Jezus werd door de Romeinen gekruisigd. Lees meer
Foto’s tijdlijn: CIDI – Antisemitismetijdlijn