fbpx

Mara: “Door Israël leef ik dichter bij Jezus”

Deel deze post:
Lees ook:

“De eerste keer dat ik in Israël kwam, was toen mijn moeder in verwachting was van mij”, vertelt Mara (22). “Elke keer dat ik er ben ervaar ik God heel sterk. Israël betekent voor mij dan ook: dichter bij Jezus leven.”

Mara, wat maakt Israël zo bijzonder voor jou?
“De kleine dingen. God laat mij Zijn liefde en trouw zien in de bloeiende velden vol palmbomen, wijngaarden, drukke kibboetsiem, hangende jonge Israëli’s in de straten en spelende orthodoxe jongetjes met pijpenkrullen op het plein bij de Klaagmuur. God laat mij hierdoor zien dat Hij voor Zijn volk zorgt en dat Hij een God is Die Zijn beloften nakomt. Hij ontfermt Zich vol liefde over Zijn kinderen.”

Wat betekent Israël voor jou?
“Israël betekent voor mij dichter bij God leven en ook bij Zijn Zoon Jezus. Jezus is de Joodse Messias, en in Israël krijg ik hier elke keer meer besef van. Jezus leefde als een religieuze Jood. Als Hij nu in Jeruzalem zou rondlopen, dan zou je Hem denk ik tussen de andere zwartgeklede mannen zien wandelen. Hij is een rabbijn. Wij als christenen volgen dus een Joodse rabbijn, maar vaak vergeten we het Joods-zijn van Jezus.”

“Wij als christenen volgen dus een Joodse rabbijn, maar vaak vergeten we het Joods-zijn van Jezus.”

Hoe komt dat, denk je?
“Goeie vraag. Ik vraag me af: heeft God hier vrede mee? Ik denk het niet. God roept in Zijn woord mensen op die achter Zijn volk gaan staan. Het staat in de Bijbel: Israël gaat aan Gods hart, Israël is Gods Oogappel, Israël is Gods duifje… Moet ik nog verder gaan? Ik geloof niet dat wij God voor de volle honderd procent kunnen verheugen en dienen als wij Zijn Oogappel onbelangrijk vinden, en die Oogappel vergeten. Als christenen hebben wij kracht ontvangen van de Joodse Messias, zodat wij krachtig Zijn volk kunnen bemoedigen en beschermen. Ik weet ook wel dat God Zijn volk zal beschermen, maar Hij roept ons niet voor niets op om dit ook te doen.”

Hoe doe je dat dan zelf, opkomen voor Israël?
“Als wij als christenen zeggen: ‘Israël is voor God niet meer belangrijk’, of ‘het zijn nu alleen de christenen die God verkozen heeft’, dan gaan wij voorbij aan Gods grote plan met Zijn volk Israël. Dan zijn we arrogant en stoten Israël van haar plek. Dan misbruiken we de kracht die Jezus ons als Joodse Messias heeft gegeven. Israël is voor mij dan ook: naar Gods stem luisteren. Aanvallen van mensen die je in een discussie onderuit proberen te halen, van het nieuws wat je vaak leugens voorschotelt, van verdrietige gedachten over antisemitisme.

Nee, Israël leeft, bruist, bloeit, wordt verliefd, trouwt, baart kinderen, onderwijst, helpt, maakt gezond! En zo kan ik nog wel even doorgaan. Israël is voor mij het teken dat God leeft, en doorgaat met Zijn plan. Zo ook het plan met mijn leven, want door het geloof in de Joodse Messias, mogen wij bij die coole Israëli’s, die soldaten, die oude bebaarde rabbi’s, die alternatieve Tel-Avivers en al die Holocaust-overlevers horen. Door Jezus de Messias, horen we bij Zijn Oogappel!”

Wil je net als Mara jouw persoonlijke verhaal over Israël delen? Mail ons op redactie@isreality.nl!