fbpx

‘In Israël werd het lijntje tussen mij en God korter’

Matthias Israel getuigenis
Deel deze post:
Lees ook:

‘Sinds ik in Israël ben geweest is de Bijbel veel meer voor me tot leven gekomen’, vertelt Matthias (19). Hij bezocht het land in een onrustige periode: ‘Wij zaten in zo’n beetje het enige vliegtuig dat nog aankwam op het vliegveld in Tel Aviv.’

Matthias, wat betekent Israël voor jou?
“Israël is het land van God, maar vooral van de Bijbel. Er is daar zoveel gebeurd en je leest er veel over, maar als je er niet bent geweest kun je het niet echt plaatsen.”

Ben je zelf wel eens in Israël geweest?
“Ja! In 2014, tijdens de Gaza-oorlog. Wij zaten in zo’n beetje het enige vliegtuig dat nog aankwam op het vliegveld in Tel Aviv. Omdat er vanwege de oorlog niet veel toeristen waren kregen we veel liefde van de Israëlische bevolking.

Ik weet nog mijn eerste luchtalarm toen er vanuit de Gazastrook een raket overvloog. Ik wist niet hoe snel ik naar het trappenhuis moest, maar voor de mensen daar is het niet echt bijzonder meer. Ze gaan daarna weer verder met hun ding alsof er niks is gebeurd, terwijl je zelf nog staat te shaken van adrenaline.

Ze gaan daarna weer verder met hun ding alsof er niks is gebeurd, terwijl je zelf nog staat te shaken van adrenaline.

Het is ook mooi hoe de Bijbel tot leven komt als je daar bent. Wij waren er drie weken en hebben veel Bijbelse plaatsen bezocht. Als ik nu in de Bijbel lees over Israël, zie ik het landschap weer voor me en kan ik het verhaal plaatsen met een beeld wat ik daarvoor helemaal niet had. Ik merkte zelf ook dat het lijntje tussen God en mij korter werd in de periode dat ik daar was. Vooral omdat je er zo veel mee bezig bent, maar ook omdat Israël zo’n belangrijk stuk land is in de Bijbelse geschiedenis.”

Wat was je mooiste moment in Israël?
“Dat was de sabbatsmaaltijd die ik mocht meemaken. We liepen vanaf het plein bij de westelijke muur met een Joodse man mee naar zijn huis. Daar zat het stampvol met orthodoxe Joden en toeristen uit Hongarije en de Verenigde Staten. Er werd gegeten, gezongen, voorgelezen en gesproken. De mensen waren zó gastvrij en enthousiast! Echt supergaaf om mee te maken!”

Wil je net als Matthias jouw persoonlijke verhaal over Israël delen? Mail ons op redactie@isreality.nl!