fbpx

Miranda: “Door Israël ben ik overtuigd van Gods bestaan”

Miranda Isreality
Deel deze post:
Lees ook:

Toen Miranda voor het eerst in Israël kwam zag ze met eigen ogen Bijbelse profetieën uitkomen: “Alles wat er nu in Israël gebeurt kan geen toeval zijn.”   

Miranda, wat betekent Israël voor jou?
“Oef, waar moet ik beginnen… Ik denk bij de Bijbel. Israël is voor mij de sleutel tot de Bijbel. Ik dacht altijd de Bijbel wel te begrijpen en het meeste wel zo’n beetje te weten, totdat ik het echt ging lezen zoals het er staat. Vaak wordt er in de kerk waar ‘Israël’ staat ‘de kerk’ of ‘de gemeente’ gelezen. Daardoor verliezen we het belang van Israël uit het oog en gaan we dingen anders lezen.”

Wat gebeurde er toen je dat ontdekte?
“Toen ik besefte dat al die teksten wel echt over Israël gaan, bleek voor mij hoe belangrijk God Israël vond en ook nog steeds vindt. Vaak zeggen niet-christenen tegen me: ‘Israël is alleen maar belangrijk voor jou omdat je christelijk bent’. Maar ik denk juist dat het andersom is. Ik ben christen, omdat Israël zo belangrijk is. Dat zal ik uitleggen. Ik denk dat we allemaal wel eens te maken hebben met geloofstwijfels. Ook ik ken dat. Maar voor mij was het juist Israël dat me wist te overtuigen van Gods bestaan. Wanneer je de Bijbel naast de gebeurtenissen van de afgelopen eeuw houdt, of gewoon naast de krant, kan alles wat er met Israël gebeurt gewoon geen toeval zijn!”

Ik denk dat we allemaal wel eens te maken hebben met geloofstwijfels. Ook ik ken dat.

Hoe komt het dat er zo weinig aandacht is voor Israël, denk je?
“Je zou denken dat er over dat wat belangrijk is vaak wordt gesproken… En Israël is belangrijk! Het is één van de meest voorkomende woorden in de Bijbel. Waarom veel christenen het hier dan juist niet over hebben? Dat verbaast me telkens weer. Jezus huilde om wat er met de stad Jeruzalem zou gebeuren, maar de meeste christenen laat het volledig koud.

Jezus huilde om wat er met de stad Jeruzalem zou gebeuren, maar de meeste christenen laat het volledig koud.

Misschien dat dat ook komt door onze kerkgeschiedenis. Maarten Luther spoorde christenen aan om het de joden moeilijk te maken en ze te straffen voor wat ze Jezus hadden ‘aangedaan’. Zoals ook de Kristallnacht een eerbetoon was voor Luther zijn verjaardag. In heel Duitsland werden toen Joden aangevallen, synagogen in brand gestoken en 7500 winkels van Joden vernield…”

Welke houding moeten we als christenen volgens jou aannemen richting Israël?
“Wij kunnen niet veranderen wat de kerk in het verleden Gods volk heeft aangedaan, maar wij kunnen wel zelf nu bepalen hoe wij erin staan! Voor mij is dat duidelijk: ‘Troost, troost Mijn volk’ zegt God in Jesaja 40:1. Hij roept ons op om Zijn volk te troosten en te steunen. Dat kan natuurlijk op allerlei verschillende manieren.”

Hoe komt het dat het Joodse volk het zo zwaar te verduren heeft, denk je?
“Ik zie daarin niet alleen de strijd die Israël te verduren heeft, maar ook de strijd tussen God en Zijn tegenstander. De duivel probeert God in alles te dwarsbomen. Hij weet van alle profetieën en beloften voor Israël en was er bijna in geslaagd om het volk te vernietigen, zodat al die profetieën niet zouden kunnen uitkomen. En als die profetieën niet waar blijken te zijn, wat kunnen we dan nog geloven van de rest van de Bijbel?

Als die profetieën niet waar blijken te zijn, wat kunnen we dan nog geloven van de rest van de Bijbel?

Gelukkig staat God boven alles. We zien vandaag nog steeds wonderen gebeuren. Gisteren vierde Israël bijvoorbeeld dat ze sinds 69 jaar een onafhankelijk land zijn, een wonder op zich. Jesaja 66 spreekt hier ook over: Wie heeft ooit zoiets gehoord? Wie heeft ooit zoiets gezien? Is ooit een volk of een land in één dag ontstaan?

Ben je wel eens in Israël geweest?
“Afgelopen jaar ben ik met Isreality naar het beloofde land geweest. Wat ik zo mooi vond aan deze reis is dat we niet alleen het land bekeken om te genieten van de mooie plekken, maar ook juist naar de minder mooie gedeeltes gingen. In Jeruzalem hielpen we mee met een lokaal project om een achterstandswijk op te knappen. Zo kwamen we dus ook in contact met de bewoners.

Wat ik zo mooi vond aan deze reis is dat we ook de minder mooie gedeeltes bezochten.

Vaak kwamen ze tijdens het werken wat lekkers brengen en gingen dan snel weer naar binnen. Tijdens het werken had ik vaak muziek opstaan van Ya’akov Shwekey, een joodse zanger. Echt een aanrader trouwens! En toen kwam er een gesprek op gang… De man vroeg zich af waarom ik, als christen, dat nou luisterde: muziek waarin de God van Israël werd geprezen. Ik vertelde hem dat Jezus een Joodse man is en dat Israël daarom belangrijk voor mij is. Dat had hij nog nooit zo gehoord. Een mooi gesprek volgde.”

Wat was je mooiste moment in Israël?
“Tijdens de reis waren er veel mooie momenten. Maar de shabbat bij de Klaagmuur was toch echt wel hèt hoogtepunt. Op de dag dat wij daar waren was het een treurdag om Jeruzalem. Er waren joden uit de hele wereld bij elkaar om dit te gedenken. Zo waren er ook veel jongerengroepen uit bijvoorbeeld Amerika, Duitsland, Frankrijk. Voor veel van hen was het ook de eerste keer dat ze in Israël kwamen en naast dat er getreurd werd die avond, werd er ook veel gezongen en gedanst. En zo werden wij zomaar in een groep met jonge meiden meegetrokken om mee te zingen, of beter gezegd te brullen, en uitbundig te dansen.

Nu snap ik ook waarom de hemel het ‘Nieuwe Jeruzalem’ genoemd wordt.

Het waren niet alleen de mensen of de sfeer die het zo bijzonder maakte, maar het was ook de plek zelf. Als je dit leest en (nog niet) in Israël bent geweest klinkt dit misschien raar, maar andere zullen het vast wel begrijpen: het voelt namelijk echt alsof je thuis komt. Vertrouwd. Nu snap ik ook waarom de hemel het ‘Nieuwe Jeruzalem’ genoemd wordt. De Bijbel spreekt er over dat Jeruzalem een thuis zal zijn voor alle volken en, ja, nadat ik in Jeruzalem geweest ben weet ik dat dat zo zal zijn en kijk ik daarnaar uit.”

Wat is je favoriete Bijbeltekst over Israël?
“Dat is Zacharia 8: 2-3: Dit zegt de Heer van de hemelse machten: Ik brand van liefde voor Sion; met vurige liefde neem Ik het op voor Jeruzalem. Dit zegt de Heer: Ik keer terug naar de Sion en kom in Jeruzalem wonen. ‘Stad van trouw’ zal Jeruzalem heten, en de berg van de Heer van de hemelse machten ‘Heilige berg’.”

Wil je net als Miranda jouw persoonlijke verhaal over Israël delen? Mail ons op redactie@isreality.nl!