fbpx

De liefde vinden in… Auschwitz

De liefde vinden in... Auschwitz

Twee Joden die worden opgepakt en naar vernietigingskamp Auschwitz-Birkenau worden gedeporteerd. De plaats waar hoop sterft. Is liefde mogelijk op deze duistere plek? Lees hier het waargebeurde verhaal van David en Zippi.

David en Zippi

Het is winter 1942. De 17-jarige David Wisnia zit gevangen in Auschwitz. Hij is een Poolse Jood uit het getto van Warschau. Het is zijn taak om de kleding van nieuw aangekomen gevangenen te desinfecteren. Hij is kaalgeschoren en gekleed in een dunne, gestreepte uniform. De ruimte waarin hij aan het werk is, wordt door de SS ‘de Sauna’ genoemd. Het is de enige plek in het hele kamp waar het warm is. Zo is hij tijdens zijn werk beschermd tegen de barre temperaturen buiten.

Aan de andere kant van de ruimte ziet hij een tenger meisje met dik kastanjekleurig haar en prachtige bruine ogen. Het is Zippi Spitzer, een Joods meisje uit Slowakije. Ze beweegt zich met een zelfverzekerdheid die zeldzaam is in het kamp. Als David haar ziet, voelt hij een steek in zijn maag. Ze kijkt hem aan en hij weet: ze vindt hem ook leuk.

Anderen helpen

Zippi schildert de strepen op de vrouwenuniformen en werkt zich geleidelijk aan op tot assistent en grafisch ontwerper voor de leiders van het vrouwenkamp. Ze was een goede prater en maakte connecties met allerlei gevangenen en bewakers, dit was haar plan om de tragische situatie te overleven.

Ze gebruikt haar machtspositie om anderen in het kamp te helpen. Ongezonde gevangen huurt ze in om in haar kantoor te werken zodat ze hen kon redden, in het geheim maakt ze kopieën van kampschema’s en roosters om deze hopelijk te gebruiken om de nazi’s te vervolgen nadat de oorlog voorbij was. Officieus is Zippi lid van het ondergrondse verzet, maar ze probeert op afstand te blijven om niet gepakt te worden. Vele keren komt ze in aanraking met de dood.

Geheime relatie

David en Zippi krijgen in het geheim een relatie. Ze geven elkaar briefjes en spreken één keer per maand af. Tijdens deze ontmoetingen, die bewaakt worden door medegevangenen, geven ze elkaar een kijkje in hun leven van voor de oorlog. De relatie tussen David en Zippi duurt enkele maanden.

Het is 1944, meer dan twee jaar geleden dat ze voor het eerst naar Auschwitz werden gestuurd. De nazi’s sturen de laatste gevangenen op dodenmars en vernietigen alle bewijzen van hun misdaden. David en Zippi overleefden veel langer dan de meeste gevangenen, maar ze voelen nu dat het einde nabij is. Ze beloven elkaar in Warschau te ontmoeten, zodra de oorlog voorbij is.

Ontsnapping

David wordt naar het concentratiekamp Dachau gestuurd. Tijdens de dodenmars ziet hij een schep, die hij gebruikt om een nazi-bewaker neer te slaan en vlucht om zich in een schuur te verstoppen.

De volgende dag bevrijden de Amerikanen David. Hij sluit zich aan bij het Amerikaanse leger, krijgt een Amerikaans uniform en gaat als het werk als een informele tolk. Van nazi-gevangene wordt hij een soldaat die nazi’s ondervraagt. De droom om Zippi in Warschau te ontmoeten, vervaagt.

Na de oorlog

Na de oorlog wordt Zippi in Feldafin geplaatst, het eerste volledig Joodse ontheemdenkamp. Bijna ontmoeten ze elkaar, als David voorraden naar het kamp brengt. In het kamp ontmoet ze een man met wie ze uiteindelijk trouwt. Door de jaren spreekt ze veel over haar ervaringen, maar met geen woord rept ze over David.

David trouwt ook. Sporadisch probeerde hij contact te maken met Zippi.

Herenigd na 72 jaar

Pas op haar sterfbed komen ze weer bij elkaar. Na 72 jaar zijn ze weer herenigd. Twee uur lang zijn ze aan het praten. Hoewel Zippi ziek is en langzaam blind en doof wordt, licht ze op als ze David ziet.

Eindelijk kan hij het haar vragen: ‘Heb je me gered?’ Haar antwoord klinkt: ‘Ik heb je vijf keer gered van de dood.’ Ze had zelfs zijn naam geschrapt van de namenlijst voor het crematorium.

‘Ik wachtte op je.’

Zippi was na de oorlog naar Warschau gegaan om hem te zoeken, maar hij was nooit gekomen.

Ze vertelde hem dat ze van hem houdt; hij vertelde haar hetzelfde. Hij zong een liedje, een Hongaars deuntje dat ze hem in Auschwitz had geleerd, en hield haar hand vast. Toen eindigde hun ontmoeting.

Het uitgebreide verhaal van David en Zippi staat uitgebreid beschreven in het boek ‘Lovers in Auschwitz – A True Story’. Klik hier om het boek te bestellen.