fbpx

Alleen in Israël: de woestijn weer laten bloeien

Woestijn in bloei israel

De Negev: een woestijnachtig gebied in het zuiden van Israël. Rotsen, uitgestrekte vlaktes, hoge temperaturen en vooral heel veel zand. Kortom: er groeit niet zoveel. Toch houdt dit niet iedereen tegen. In de Negev woestijn wist een groep pioniers een zandvlakte om te keren tot een vruchtbare oase, gevuld met wijngaarden en olijfbomen.

Israel Today bezocht één van die pioniers, Oren Shalom, om te ontdekken hoe je nou zoiets voor elkaar krijgt. Bekijk het hier:

Project Dessert Bloom

Het begon veertien jaar geleden, toen de twee vrienden Aviel Schneider en Oren Shalom, elkaar ontmoetten op een woestijnkamp in de Negev. Tijdens die ontmoeting, wisselden ze ideeën uit en kwamen ze met het plan om de woestijn te vergroenen. Na meerdere gesprekken en samen te hebben gebeden, begonnen ze met planten. In een droog landschap met een extreem klimaat, begonnen ze met het planten van wijnstokken, gevolgd door olijfbomen. Inmiddels zijn er 4000 olijfbomen geplant en produceren de wijnranken 5000 liter wijn.

Moshav

Oren is één van de oprichters van Be’er Milka, een ‘moshav’ (agrarisch dorp) in de Negev woestijn. Hier woont Oren met zijn gezin en nog 47 andere pioniersgezinnen. Naast dat de bewoners van Be’er Milka werken aan het vergroenen van de woestijn, hebben ze samen ook een hechte community opgebouwd. Wat motiveert hen? Oren vertelt dat hij zelf voortdurend Gods belofte aan Zijn volk voor ogen houdt: God zal de woestijn maken tot een waterpoel en planten met bomen (Jesaja 41).

Aanpassen en geduld hebben

Wie in de woestijn wil planten, moet rekening houden met een extreem klimaat. Daarom werd er veel geïnvesteerd in goede irrigatietechnieken en beschermmateriaal. Het kan namelijk maar net zo zijn dat een groep sprinkhanen ook wel geïnteresseerd is in jouw bomen. Het in leven houden van wijngaarden en olijfbomen is moeilijker dan het planten ervan. Er wordt goed in de gaten gehouden hoeveel water de wijnranken nodig hebben. Hittegolven en extreme droogte zijn namelijk geen uitzondering. 

Moed en geloof

Hoe hij het doet? Volgens Oren “moet je erin geloven.” De wijnranken en bomen zijn een paar keer bijna dood gegaan, maar je moet volhouden. Je zit niet altijd in een piek.  Juist in de dalen wordt jouw karakter getest. Door zijn werk hopen Oren en de andere pioniers een inspiratie te zijn voor de wereld. Volgens hem gaat het niet alleen maar over goede technieken en creatieve ideeën, maar gaat het over geloof en bepaalde waarden die je wilt bereiken. “Ik moedig mensen aan hun wensen na te jagen, zonder bang te zijn.”

Teken van vrede

De 4000 olijfbomen zijn allemaal gedoneerd door mensen uit de hele wereld. Zowel Joden als Christenen. Daarmee staat elke boom voor een persoon, met ieder hun eigen naam. Net zoals bij Noach, staat de olijftak hier voor vrede. Orens wens voor de toekomst is dat hij hier een restaurant en een gasthuis mag bouwen, “zodat mensen hier samen kunnen komen en Gods belofte aan Abraham mogen ervaren.”