fbpx

Gastcolumn: ‘Israël heeft een plekje in mijn hart’

anton-mislawsky-Ld1KMJoC_us-unsplash
Deel deze post:
Lees ook:

17 juni zou het dan zo ver zijn; na vijf jaar zou voor ik voor de tweede keer naar Israël gaan. Helaas ging dat niet door vanwege het coronavirus. Na 15 juni gaan veel grenzen in Europa weer open, maar landen buiten Europa zijn nog niet open. Helaas geldt dit ook voor Israël. Dit was wel even een teleurstelling! Al zal ik alsnog een tweede bezoek brengen wanneer dit allemaal achter de rug is.

Mijn eerste reis naar Israël

Het is nog maar een paar jaar geleden, maar op vakantie naar Israël was in 2015 nog niet zo normaal als nu. De eerste reactie die ik kreeg was ‘pas maar op dat je niet neergeschoten wordt’. Er heerste een onveilig gevoel over Israël in Nederland, wat naar mijn idee onterecht was.

Toen ik in Israël was, bleek dat ik gelijk had. Ik kan niet zeggen dat er ook maar één locatie is geweest waar ik mij niet op mijn gemak gevoeld heb. Terwijl ik  zowel in Tel Aviv als in Jeruzalem ben geweest. De laatste jaren wordt Israël een wat populairder vakantieland. Israël blijkt veiliger te zijn dan ze zeggen!

Pas maar op dat je niet neergeschoten wordt.

Als christen heb ik van jongs af aan al belangstelling voor Israël. Dat groeide met mijn interesse in de Tweede Wereldoorlog, de terugkeer van de Joden naar het Beloofde Land, de daaropvolgende oorlogen met omliggende landen en het eeuwigdurende, aanhoudende antisemitisme (Jodenhaat).

Misschien was het wel die groeiende belangstelling waardoor mijn vrienden en ik in 2015 ‘gewoon’ naar Israël op vakantie gingen.

Hoe populair is Israël nu? Lees het hier!

Kritisch kijken

Israël heeft een plekje in mijn hart. Het doet mij soms pijn als mensen enorm kritisch zijn over het land. Ook als je naar het nieuws kijkt, is Israël bijna altijd de boosdoener. Ik denk dat de media niet de hele waarheid vertelt en dat vind ik onterecht. Ik wil hiermee niet zeggen dat Israël alleen maar juiste keuzes maakt, maar de media zet Israël alleen maar in een kwaad daglicht.

Daarom ben ik kritischer geworden in het kiezen van nieuwsbronnen. Ik denk dat het belangrijk is om niet zomaar te geloven wat het nieuws zegt, maar eerst onderzoek te doen voor je er iets van vindt. Tegenwoordig zijn de meeste media niet neutraal.

Uit een enquête van CNN uit 2018 blijkt bijvoorbeeld dat maar liefst een op de vijf Europeanen antisemitisme terecht vindt.

Als het gaat over onderzoek doen, dan maak ik mij soms zorgen. Je leest tegenwoordig zo weinig over antisemitisme. Toch is het nog steeds een probleem. Net als het kritisch onderzoeken van dagelijks nieuws, moet je daarvoor helaas verder kijken; antisemitisme wordt niet overal gezien als ‘belangrijk’.

Lees hier meer over antisemitisme.

Uit een enquête van CNN uit 2018 blijkt bijvoorbeeld dat maar liefst een op de vijf Europeanen antisemitisme terecht vindt. Een EU-peiling uit hetzelfde jaar laat zien dat 90% van de Europese Joden een stijging van antisemitisme ervaart. Verbazen die cijfers je? Bedenk dan dat, eeuw in eeuw uit, antisemitisme telkens groeide. De geschiedenis leert ons veel lessen over antisemitisme en de statistieken kunnen zomaar uitwijzen dat de geschiedenis zich zal herhalen.

De meest betrouwbare Bron

De bron die ik het meest betrouwbaar vind, is de Bijbel zelf. En ondanks dat de Bijbel veel over het verleden beschrijft is de blik van de Bijbel op de toekomst nog veel belangrijker. Veel profetieën in de Bijbel gaan over de eindtijd. In die tijd zal het volk Israël de moeilijkste periode gaan meemaken. We staan daarin niet machteloos, want ook wij kunnen blijven bidden voor de vrede van Jeruzalem. Psalm 122 roept ons op om te bidden voor Jeruzalem!

Lees hier meer over deze prachtige Psalm!

We staan niet machteloos, want ook wij kunnen blijven bidden voor de vrede van Jeruzalem.

Mijn geloof en het Joodse volk

Onze relatie met de Joden zou deel uit moeten maken van ons geloofsleven. Die relatie gaat verder dan simpelweg het afkeuren van racisme, waar antisemitisme dus ook onder valt. Racisme gaat alleen over dit leven, maar er is meer dan dat! Onze band met het Joodse volk moet zich richten op Jeruzalem, waar de grote Koning Jezus terug zal keren.

Onze relatie met de Joden zou deel uit moeten maken van ons geloofsleven.

Geloof, verwachting en een biddend hart. Ik bid voor de vrede van Jeruzalem, de plaats waar ons nieuwe leven mag beginnen. Is dat niet nog veel belangrijker dan de hopeloze pogingen om het aardse leven naar onze zin te maken?

Deze gastcolumn is geschreven door Lennard van Duijn.

Lennard (24) woont in Katwijk aan Zee en werkt in Leiden als HR-medewerker bij een laboratorium. Hij bezocht Israël in de zomer van 2015 met twee vrienden en ervaart, vooral sinds die periode, verbinding met het land in zijn geloofsleven.