fbpx

Israël, daar moet je geweest zijn!

isreality website (9)
Deel deze post:
Lees ook:

Goed nieuws: Israël is weer open voor toeristen! Misschien denk jij er wel over na om komende zomer op reis naar Israël te gaan. Hier drie redenen waarom een trip naar het Beloofde Land zeker op jouw bucketlist moet staan!

1. De Bijbel komt tot leven

Van kinds af aan las ik in de Bijbel de verhalen over hoe het volk Israël naar het Beloofde Land ging, daar ging wonen en het land opbouwde. God beloofde al aan Abraham dat Israël het land ging worden voor de Joden. Bijna alle verhalen in de Bijbel spelen zich af in dit land. De Heere Jezus trok het land door om overal te vertellen over het Koninkrijk van God.

Wanneer je iets leest, dan maak je er vaak in je hoofd een beeld van. Je ziet het voor je hoe David de reus Goliath versloeg en hoe de Tempel eruit zou hebben gezien. Je stelt je voor hoe Jezus over het water liep en een storm tot bedaren bracht. Ook van Jezus’ intocht in Jeruzalem en Zijn lijden en sterven heb je vast een bepaald beeld in je hoofd.

Maar, hoe heeft het er dan écht uitgezien? Dat ga je pas echt ontdekken wanneer je zelf op die plekken staat. Bijvoorbeeld wanneer je op de Olijfberg in Jeruzalem bent en uitzicht hebt over de Oude Stad, of wanneer je bij de oase Ein Gedi bent op de plek waar David zich verstopte voor koning Saul…

Door in Israël te zijn en al deze plekken te bezoeken, komt de Bijbel tot leven. En daarmee is mijn geloof in de God van Israël alleen maar sterker geworden.

2. Het Joodse volk leeft!

Kippenvel had ik toen ik het begin van de sabbat meemaakte bij de Westelijke Muur (Klaagmuur). Overal stroomden Joden samen om te bidden, te zingen en te dansen. Daar had ik een besefmoment: het Joodse volk leeft!

Ik weet niet hoe veel jij van de Joodse geschiedenis weet, maar het is niet echt rooskleurig. Al in de Bijbel lees je over vijandige volken die Israël willen vernietigen. In de tijd na de Bijbel is dat niet veranderd. Zo is in het jaar 70 na Christus de Tempel door de Romeinen verwoest en mochten Joden niet in Israël blijven. Ze zijn over de hele wereld verstrooid. Dit noemt men ook wel de diaspora.

Overal waar Joden kwamen, kregen ze te maken met vervolging, uitbanning en de dood. Met als groot dieptepunt natuurlijk de Sjoa, de Holocaust, waar in christelijk Europa zo’n zes miljoen Joden vermoord werden… In Jeruzalem is er een indrukwekkend museum over de Holocaust, Yad Vashem.

Lees ook: ‘Yad Vashem, ik heb gehuild’

In het Oude Testament voorzeggen profeten als Jesaja, Jeremia en Ezechiël dat het Joodse volk terug zal keren naar het land Israël. Tot 1948 was er helemaal geen Israël om naar terug te keren. In dat jaar kwam daar echter verandering in: de staat Israël werd uitgeroepen! Sinds die tijd zie je dat jaarlijks van over de hele wereld duizenden Joden alija maken, terugkeren naar het Beloofde Land.

Dat was te merken toen ik bij de Westelijke Muur, de heiligste plek voor het Joodse volk, stond. Ondanks de bloederige geschiedenis en alles wat het volk meegemaakt heeft, heerste er een feestelijke sfeer van pure blijdschap. Dwars door alles heen blijft God trouw aan Zijn volk en brengt hen weer terug naar het land. Hij doet wat Hij belooft. Wat een wonder!

3. Ultiem vakantieland

Naast natuurlijk het Bijbelse aspect van Israël, is het land echt een mengelmoes van alles wat je als toerist wil. Er zijn historische steden, zoals natuurlijk Jeruzalem, waar je veel ontdekt over de geschiedenis van de plaats. Maar er zijn ook steden als Tel Aviv, die hypermodern zijn.

Daarnaast zijn er ook verschillende culturen en bevolkingsgroepen in Israël te vinden. Iedere cultuur heeft weer zijn eigen gewoonten, voedsel en meer. Dat maakt Israël een mega-interessant land om te ontdekken. Daar komt nog bij dat je avontuurlijke hikes kunt maken door de mooiste natuurgebieden. Zo heb je de woestijn met oases, de bergen in het noorden en natuurlijk de Dode Zee en de Middellandse Zee om lekker in te dobberen. Voor ieder wat wils! In combinatie met Israël als land van de Bijbel is dit een perfect vakantieland voor iedereen.

Enthousiast geworden?

Logisch! Dan heb ik goed nieuws voor je. Komende zomer staan er namelijk twee supertoffe 10-daagse jongerenreizen naar Israël op het programma. Je krijgt onder andere een exclusieve tour door de Oude Stad van Jeruzalem, maakt het begin van de sabbat mee bij de Klaagmuur en bezoekt het indrukwekkende Holocaustmuseum Yad Vashem. Je maakt een prachtige wandeling bij oase Ein Gedi, dobbert op de Dode Zee en sluit de reis af aan het strand van Tel Aviv.

Daarnaast doe je een paar dagen vrijwilligerswerk in de allerarmste buurt van Jeruzalem en maak je eten klaar in de gaarkeuken van Hineni.

Ga jij in juli of augustus met ons mee?

Kijk voor meer informatie op www.isreality.nl/reizen en meld je aan!