fbpx

8 dingen die je nog niet wist over Jeruzalem!

toa-heftiba-Gwpz27sECvg-unsplash
Deel deze post:
Lees ook:

Jeruzalem is bekend van de Klaagmuur (Westelijke Muur), het uitzicht over de stad met de Gouden Rotskoepel en de mix van culturen. Wij geven je een lijstje van 8 dingen die je waarschijnlijk nog niet wist over deze stad!

1. Het is groener dan je denkt

Omgeven door bijzondere natuur – van bossen tot glooiende heuvels – is Jeruzalem meer dan alleen de nauwe straatjes van de stad. Met meer dan 10.000 planten in de Jerusalem Botanical Gardens en nog andere parken is Jeruzalem een ideale bestemming voor natuurliefhebbers.

Foto: Adiel Io, Wikimedia Commons

2. De stad organiseert elk jaar een spectaculair lichtfestival

Jeruzalem ondergaat een heuse transformatie, compleet verlicht door lampen en projecties, tijdens het Jerusalem Festival of Light. Honderdduizenden bezoekers lopen door de verlichte straten met projecties van kunstwerken door kunstenaars van over de hele wereld.

Foto: Mendy Hechtman/Flash90

3. Het sneeuwt er echt (soms)

Jeruzalem staat bekend om de warme zomers en milde winters, maar soms valt er toch sneeuw. Januari is de koudste maand in Israël en de temperatuur in Jeruzalem ligt vaak rond de 8 graden Celcius.

sneeuw
Foto: Hadas Parush/Flash90

4. Het is een technologische hotspot

Ook al is de stad oud, Jeruzalem ontwikkelt zich steeds meer in technologie. De stad komt wat dat betreft steeds dichter bij Tel Aviv en trekt steeds meer geïnspireerde ondernemers en start-ups aan.

5. De stad geeft ruimte aan fietsers en tramreizigers

Het is makkelijk om door Jeruzalem te gaan met de tram, die de Light Rail heet. Ook zijn er fietspaden en fietsroutes aangelegd. Op Jaffa Street, een bekende straat richting de Oude Stad, is er 80% minder luchtvervuiling dan voorheen doordat de straat geen autoverkeer meer toelaat.

Lees hier: Wat is de betekenis van Jeruzalem?

6. Het is een stad voor artsy’s

Ben jij een kunstliefhebber? Ook dan is Jeruzalem the place to be. Het hele jaar door zijn er festivals voor bepaalde ambachten, van kunst tot speciaalbier.

Ook zijn er veel museums om te bezoeken, zoals het Israel Museum waar je kunst en archeologische vondsten kunt vinden. Ook de Dode Zeerollen zijn hier te bekijken.

‘Turning the World Upside Down,’ een beeld gemaakt door Anish Kapoor bij het Israel Museum in Jeruzalem. Foto: Avi1111 dr. avishai teicher, Wikimedia Commons

7. Er is een echte bioscoopstad

Bioscoopfans opgelet! De epische Cinema City Jerusalem vind je in het acht verdiepingen tellende winkelcentrum en bevat 19 bioscopen. Elke bioscoop draait films vanuit een bepaald genre en er is dus echt voor ieder wat wils. Uiteraard zit er ook een bioscoopmuseum bij.

8. De stad stopt niet bij zonsondergang

Ook na zonsondergang is de stad nog in leven en is er genoeg te doen. Lees een boek in het Thmol Shilshom café, waar een grote voorraad boeken klaarligt; proef wijn in de indrukwekkende kelder van het Darna Restaurant; doe je dansjes in de Toy Bar met lokale studenten – of doe het allemaal in de Uganda Bar, wat een café, muziektent en een stripboekenwinkel in één is.

Ben Yehuda Street, Jeruzalem. Foto: Danna Hymanson/FLASH90

Heb jij nog meer tips en weetjes over Jeruzalem? Laat het ons weten!