fbpx

Dit zei Martin Luther King over Israël

Martin Luther King over Israel
Deel deze post:
Lees ook:

Iedereen kent zijn beroemde woorden wel: ‘I have a dream’.  Bijna iedereen weet dat hij een dominee was, en dat hij neergeschoten is. Veel mensen weten dat hij opkwam voor de burgerrechten van Afro-Amerikanen in de VS. Minder bekend zijn zijn bijzondere uitspraken over het Joodse volk en het land Israël.  

Ik heb het natuurlijk over Martin Luther King.

De jonge Martin Luther King

Martin Luther King groeide op in een christelijke Afro-Amerikaanse omgeving en begon zijn carrière met een studie in de theologie. In 1955 behaalde hij hierin zijn doctoraat en focuste zich op het domineeschap. In 1954 werd voor hem meer en meer duidelijk dat de Afro-Amerikanen zich niet vrij konden bewegen in Amerika en dat het zo niet langer kon.

Afro-Amerikanen

In de volgende jaren begon hij zich actief te gaan inzetten voor de burgerrechten van de Afro-Amerikanen in de samenleving. Op 1 december 1955 werd Rosa Parks gearresteerd omdat zij weigerde als Afro-Amerikaan achterin de bus te gaan zitten. King pakte deze gebeurtenis op en begon met zijn beroemde speeches en activisme tegen de rassenscheiding in Amerika.

Inspiratiebron

Als activist kreeg King veel voor elkaar. De rassenscheiding in de bussen werd afgeschaft, hij ontving de Nobelprijs voor de vrede en na jaren werden vele eisen van King en de Afro-Amerikaanse gemeenschap ingewilligd door de Amerikaanse overheid. Daarnaast werd zijn filosofie dat iets bereikt kan worden door geweldloze actievoering en protest een groot inspiratiebron voor vele mensen tot de dag van vandaag.

Martin Luther King over Israël

Wat bij veel mensen minder bekend is, is de positieve houding van King tegenover Israël en het Joodse volk. Weinig grote denkers en activisten zijn zo uitsprekend pro-Israël geweest als Martin Luther King.

Eén van zijn belangrijkste uitspraken over Israël laten zijn ideologische wortels in de Bijbel zien:

‘’Peace for Israel means security, and we must stand with all our might to protect her right to exist, its territorial integrity and the right to use whatever sea lanes it needs. Israel is one of the great outposts of democracy in the world, and a marvelous example of what can be done, how desert land can be transformed into an oasis of brotherhood and democracy. Peace for Israel means security, and that security must be a reality.’’

Israël als voorbeeld

King zag grote mogelijkheden voor de samenleving en Israël was een voorbeeld voor hem; het bewijs dat een droom die ver weg lijkt werkelijkheid kan worden. Daarnaast streed hij tegen antisemitisme. King geloofde sterk in gelijkheid en wilde racisme en discriminatie uit de wereld wilde helpen:

“When people criticize Zionists, they mean Jews. You’re talking antisemitism.’’

Martin Luther King sprak de waarheid over Israël. Hij was uniek als groot denker in deze uitspraken. Waar hij helaas niet uniek in was, is het feit dat mensen die de waarheid spreken hier vaak de gevolgen van moeten ondergaan van een wereld die de waarheid niet kan verdragen.

Ondanks het aanhoudende racisme en bedreigingen en aanvallen in Amerika vervolgde King zijn missie. Totdat hij in 1968 op 39-jarige leeftijd werd doodgeschoten. Hij liet een vrouw en vier kinderen achter, maar ook een wereld die heeft gehoord hoe wij als mensen met elkaar moeten omgaan.

Martin Luther King gaf ons een voorbeeld om te geloven in grote bijna onwerkelijke dromen. En hij gaf ons een voorbeeld om niet bang te zijn en pal achter Israël te staan!

Foto boven: Martin Luther King. © National Park Service/CC 2.0 Flickr.com