fbpx

Op reis naar Jeruzalem? Deze 5 plekken moet je zien!

Jeruzalem
Deel deze post:
Lees ook:

Van de Arabische soeks tot de Joodse wijk: in Jeruzalem zijn talloze bezienswaardigheden de moeite waard. Bezoek je voor het eerst de Heilige Stad? Isreality zet de vijf meest bekende bezienswaardigheden voor je op een rij!  

Yad Vashem

Yad Vashem Jeruzalem
Hall of Names, Yad Vashem

Reis met de tram naar Mount Herzl en bezoek Yad Vashem. Dit officiële monument in Israël herdenkt de Joodse slachtoffers van de Holocaust. Een bezoek aan Yad Vashem blijft je nog lang bij. Het adembenemende, vredige uitzicht over de stad Jeruzalem staat in schril contrast met de vernietigende, wrede verhalen die je leest. Yad Vashem bestaat uit verschillende ruimtes zoals een historisch museum, een ‘Hal van de Namen’ en het ‘Dal van de verwoeste gemeenschappen’. Wil je alles bekijken? Trek dan zeker een dag uit voor deze indrukwekkende plaats. Yad Vashem is gratis te bezoeken.

Mahane Yehuda Market

Mahane Yehuda Market, Jeruzalem
De Mahane Yehuda Market (Foto: Shutterstock)

Net buiten de Oude Stad vind je de Mahane Yehuda Market. Overdag doen locals er hun boodschappen, ’s avonds begint daar het nachtleven. Een ontzettend gezellige, kleurrijke en fascinerende plek. Laat je smaakpapillen prikkelen en ontdek de geuren van het Midden-Oosten! Van exotische vruchten, tot kruidige specerijen en zoete gebakjes: de Mahane Yehuda Market heeft het allemaal. Je kunt er de hele week terecht, behalve op de Sabbat.  

Heilig Grafkerk en de Graftuin

Heilige Grafkerk Jeruzalem
De Heilige Grafkerk

Waar is Jezus gestorven en begraven? De meningen zijn erover verdeeld. De één gelooft dat dit gebeurde op de plek waar nu de Heilig Grafkerk staat. De ander denkt dat het in de Graftuin plaatsvond. Hoe het ook zij, het zijn beide must sees in de Oude Stad!

Volgens Rooms-Katholieke en Oosters-Orthodoxe christenen is de Heilig Grafkerk de plek waar Jezus stierf en werd begraven. Zet één stap binnen de kerk en een wierookgeur komt je al snel tegemoet. Je kijkt je ogen uit in deze prachtig gedecoreerde kerk. Het graf van Jezus en de plek van Zijn kruisiging bekijken? Bereid je voor op een lange rij, je bent niet de enige. Een bezoekje aan de Heilig Grafkerk is gratis. De kerk is van oktober tot maart open van 04:00 tot 19:00. Van april tot september is dit van 05:00 tot 21:00, maar op zondag sluit de kerk om 20:00.

Graftuin Jeruzalem
De Graftuin

De Graftuin is een oase van rust net buiten de Oude Stad, vlakbij de Damascus poort. Met name protestantse christenen geloven dat Jezus hier is gestorven, begraven en weer opgestaan. In 1867 ontdekte een landbouwer het vermeende graf van Jezus. Later bleek dat de naastgelegen rotspartij verdacht veel op de ‘Schedelplaats’ lijkt. Nu zijn deze plekken te bewonderen tijdens een wandeling door de tuin. Het is ook mogelijk om een (gratis!) rondleiding te krijgen.

Klaagmuur

Klaagmuur Jeruzalem
De Westlijke Muur in Jeruzalem

De Klaagmuur kan natuurlijk niet ontbreken op je lijstje. Voor Joden is het dé heilige plek in Jeruzalem. Waarom? Het is het laatste overblijfsel van de tweede Joodse tempel. De muur die je nu ziet, is de westelijke muur van het plateau waarop de tempel was gebouwd. In het jaar 70 na Christus verwoestten Romeinen de tempel. Een periode van rouw brak aan voor het Joodse volk. Niet-Joden noemden het sindsdien de ‘Klaagmuur’. In de tijd van het Oude Testament was de tempel de plek waar God woonde. Ook nu nog verzamelen Joden zich bij de Klaagmuur om God te aanbidden, Zijn naam te eren en uit Zijn woord te lezen. Tip: bezoek de Klaagmuur eens op vrijdagavond. Joden vieren dan het begin van de Sabbat, een vrolijke gebeurtenis!

Olijfberg

Olijfberg Jeruzalem
Uitzicht vanaf de Olijfberg

Je hebt vast wel eens een panoramafoto van Jeruzalem gezien. Grote kans dat die is genomen vanaf de Olijfberg. Daar heb je namelijk een adembenemend uitzicht over de Oude Stad. Wist je dat Joden zich laten begraven op de Olijfberg? Ze geloven dat daar de Messias komt. In Zacharia 14:4 staat: ‘Op die dag zullen Zijn voeten staan op de Olijfberg.’ Het dal dat je ziet, is het Kidrondal, waar ook het graf van Absalom staat. Ben je uitgekeken, daal dan te voet de Olijfberg af. Onderweg kom je de hof van Gethsemane tegen, waar Jezus gevangen genomen werd. Ook de kerk van Dominus Flevit is niet te missen. Deze plek herdenkt Lukas 19:41: ‘Toen Hij Jeruzalem voor zich zag liggen, begon Hij te huilen over het lot van de stad.’

Enthousiast geworden?

Ga dan komende zomer met ons mee naar Israël voor een unieke belevenis in het Beloofde Land! Ontdek de hoogtepunten van Israël, krijg een exclusieve tour door de Oude Stad van Jeruzalem, maak het begin van de sabbat mee bij de Klaagmuur, dobber op de Dode Zee… en nog veel meer!

Klik hier voor meer informatie!