fbpx

SGPJ-gastcolumn: Wat Nederland kan leren van de Israëlische droogte-aanpak

droogte
Deel deze post:
Lees ook:

Nederland kan als geen ander omgaan met water. Door de deltawerken zorgen we dat we ons kleine land, gelegen onder de zeespiegel, kunnen beschermen tegen het zeewater. Over de hele wereld staan we dan ook bekend om ons watermanagement. Waar we minder ervaring mee hebben, is omgaan met droogte. Toch wordt juist de droogte een steeds grotere uitdaging. Nederland kan op dat vlak leren van Israël.

Droogste lente ooit

De afgelopen jaren valt er keer op keer te weinig regen. De zomer van 2020 wordt de derde droge zomer op rij met te weinig neerslag. Dit voorjaar was het volgens het KNMI zelfs de droogste lente die ooit is gemeten. Hierdoor ontstaan er grote tekorten aan grondwater in Nederland. Dat is een groot probleem voor onze landbouw en onze natuur.

‘Dit voorjaar beleven we volgens het KNMI zelfs de droogste lente die ooit is gemeten.’

Leren van de expert Israël

Nederland moet met een aanpak komen, want in de toekomst zullen er vaker droge periodes komen. We zullen dus slimmer en zuiniger moeten omgaan met ons water. Het is dan ook goed om te leren van landen die hier ervaring mee hebben. Israël is hierin een uitstekend voorbeeld. Dit land heeft bewezen dat het kan omgaan met extreme droogte.

‘We zullen dus slimmer en zuiniger moeten omgaan met ons water.’

Zo zetten de Israëli’s geavanceerde technologieën in om gebruikt water te filteren en opnieuw in te zetten. Ook heeft Israël speciale installaties waarmee zeewater wordt omzet in drinkwater, door het zout eruit te halen. Dit noem je ontzilten. Vele hectares aan droge vlakte worden met behulp van druppelinstallaties gebruikt als landbouwgrond. Met als resultaat een bloeiende woestijn!

In deze video zie je hoe Israëli’s druiven en mais telen in de woestijn!

Lees hier over de Israëlische uitvinding ‘cloud seeding!

Samenwerking in plaats van boycots

Nederland zou er goed aan doen om dit soort technieken over te nemen. Zo kunnen we leren van de kennis en ervaring uit de Israëlische praktijk. Het is daarom van groot belang dat we, ook op dit vlak, investeren in onze relatie met Israël.

‘Het is tijd dat we Israël waarderen als unieke en waardevolle partner.’

SGP-jongeren vindt dan ook dat allerlei oproepen tot anti-Israëlische boycots erg onverstandig zijn. Het is tijd dat we Israël waarderen als unieke en waardevolle partner. Als we samen optrekken en inzetten op slimme innovaties, is dat in het voordeel van beide landen.

Deze gastcolumn is geschreven door Walter Jordaan. Hij is commissielid bij Internationaal SGP-jongeren.