fbpx

Slim: Geiten als brandweerman en uilen tegen muizenplagen!

isreality (2)
Deel deze post:
Lees ook:

Soms vragen lastige problemen om creatieve oplossingen. Israëlische steden voorkomen branden met de hulp van speciale brandweermannen: geiten. Maar wat doe je dan tegen muizenplagen? Juist, kerkuilen!

Vooruit met de geit!

Geiten staan er bekend om dat ze alles eten wat los en vast zit. Ze grazen weilanden kaal, maar ze zijn ook niet vies van blaadjes van bomen en andere planten.

Uit onderzoek blijkt dat het inzetten van geiten een effectieve en milieuvriendelijke manier is om het risico op grote branden te verminderen. Wanneer geiten gebieden met veel dichte struiken en bossen wat uitdunnen, kunnen branden zich minder goed verspreiden.

Koeien en schapen grazen vooral gras, maar geiten eten liever struiken en lage takken. Daarom is het superhandig om ze in te zetten als brandpreventie!

Geiten gaan zelfs op hun achterpoten staan om bij de takken te komen.

Zo kan je zelf een uiltje gaan knappen!

Muizen zijn kleine diertjes, maar ze kunnen een groot probleem worden voor boeren. Een muizenplaag kan zomaar ervoor zorgen dat alle oogst opgegeten wordt. Maar daar vonden slimme boeren een oplossing voor: uilen! Kerkuilen houden namelijk van de nachtelijke jacht op muizen en vangen er duizenden per jaar als ze de kans krijgen. Door deze uilen in te zetten kunnen muizenplagen voorkomen worden en gaat de oogst niet verloren.

Rond de kibboets Eliyahu, vlakbij de Westbank, zijn een aantal jaren geleden ongeveer 15 nestkasten voor de uilen geplaatst. De jongen die daar geboren worden zorgen voor uitbreiding van de uilenpopulatie in de streek.

De uilen jagen niet alleen rond de kibboets, maar ook bij de Westbank en in Jordanië. Zo helpen ze niet alleen de Israëlische, maar ook de Palestijnse en Jordaanse boeren! Twee uilen, eh, vliegen, in één klap dus!

Bekijk hier een video over de uilen!

Ooit afgevraagd of dieren een ziel hebben? Lees dan dit artikel!