fbpx

Verdedig jezelf met krav maga!

Krav maga Israël
Deel deze post:
Lees ook:

Vind jij het belangrijk om jezelf te kunnen beschermen in allerlei gevaarlijke situaties? Dan is krav maga wat voor jou! Krav maga is een populaire Israëlische verdedigingstechniek. Het Israëlische leger oefent deze technieken, om zich uit allerlei situaties te kunnen redden. Waar komt krav maga eigenlijk vandaan en wat zijn de regels? Je leest én ziet het in dit artikel!

Het ontstaan van krav maga

In 1910 werd Imre Lichtenfeld geboren. Hij groeide op in Bratislava, de hoofdstad van Slowakije. In die tijd waren er allerlei aanvallen en rellen tegen Joden. Om zich daartegen te kunnen verdedigen, bedacht hij krav maga, wat letterlijk contactgevecht betekent. Tijdens de Tweede Wereldoorlog ontvluchtte hij naar het Midden-Oosten.

In 1944, nog voor het ontstaan van de staat Israël, begon Imre in het Britse Mandaat Palestina krav maga training te geven aan soldaten en de politie. Later werd hij hoofdinstructeur van het trainingsinstituut van het Israëlische leger (de IDF).

Krav maga en de IDF

Voor sommige soldaten waren de krav maga oefeningen te moeilijk, maar na Imres aanpassingen kon iedere soldaat ze na korte tijd kon uitvoeren. Krav maga werd een combinatie van technieken afkomstig van aikido, boksen, worstelen, judo en karate. “Doe wat je kan, zonder gewond te raken,” was Imres motto, “en gebruik de meest simpele en snelste zelfverdedigingstechniek.”

Lees en bekijk hier het verhaal van IDF-soldaat Hadeel!

Na zijn pensionering maakte de sportleraar de door hem ontwikkelde technieken geschikt voor andere mensen. Krav maga werd in korte tijd razend populair Ook in Nederland werd een school opgericht.

“Doe wat je kan, zonder gewond te raken,” was Imres motto, “en gebruik de meest simpele en snelste zelfverdedigingstechniek.”

Krav maga lessen

Tijdens een krav maga-training moet je je zien te redden uit situaties zoals een ontvoering, nachtelijk gevaar of een aanval met een vuurwapen of mes. De meeste mensen hebben jaren nodig om de technieken onder de knie te krijgen. De snel aangeleerde krav maga-technieken daarentegen zijn geschikt voor zowel mannen als vrouwen. Omdat het geen sport maar een vorm van zelfverdediging is, spelen eer en aanzien geen rol. Krav maga is niet aan regels gebonden – trappen, ellebogenwerk en met vingers in ogen of tegen de keel steken: het mag allemaal.

Het Nederlandse Krav Maga Instituut begon in 2010 met KidzKrav, waar kinderen zichzelf leren verdedigen. Jongeren worden nooit bang gemaakt, maar zijn door de oefeningen rustiger en zelfverzekerder in gevaarlijke situaties. Inmiddels kan je als tiener of volwassenen ook krav maga-lessen nemen.

Tijdens een krav maga-training moet je je zien te redden uit situaties zoals een ontvoering, nachtelijk gevaar of een aanval met een vuurwapen of mes.

Deelnemers leren respect voor elkaar te hebben, ontwikkelen sociale vaardigheden, zelfbeheersing, mentaliteit en weerbaarheid. Jongeren leren niet alleen zichzelf maar ook leeftijdsgenoten te beschermen. Spelenderwijs leren zij een situatie in te schatten en conflicten te vermijden. En als het echt niet anders kan, dan zijn zij in staat zich op gepaste wijze te verdedigen.

Meer weten over krav maga? Bekijk de video!

Dit artikel verscheen deels eerder op de website van Christenen voor Israël.

Foto: Chen Leopold/Flash90