fbpx

Waarom is de Gouden Poort in Jeruzalem dichtgemetseld?

Waarom is de Gouden Poort in Jeruzalem dichtgemetseld?
Deel deze post:
Lees ook:

De Oude Stad van Jeruzalem kent tegenwoordig 8 poorten waar je doorheen kan gaan. De Gouden Poort bevindt zich in de oostelijke muur. In de tijd van de Heere Jezus was hier ook een poort naar de stad. Jezus zal hier vaak doorheen zijn gelopen, want via die poort kon je naar de Olijfberg lopen. Maar… waarom is de Gouden Poort nu dichtgemetseld?

Achter de stadspoort kwam je via een steile trap bij de Schone Poort. Ging je daar doorheen, dan kwam je bij de tempel uit. Het kostte wel wat traplopen, want de tempel lag veel hoger dan de stad zelf. Deze lag namelijk op de berg Sion, de Tempelberg. Dus, als Jezus van de Olijfberg naar de tempel liep, dan moest hij eerst door het Kidrondal om daarna de klim naar de tempel te maken.

Vanuit het dal zag je al snel de oostelijke muur, maar daarin de poort die de voorloper was van de huidige Gouden Poort. Daarna kwam je bij de Schone Poort, waar vaak veel bedelaars zaten. Vanaf daar had je uitzicht over de Olijfberg. Bovenaan de trappen die naar de Schone Poort leidden, zat ook de verlamde man uit Handelingen 3. Elke dag werd hij door zijn vrienden de trappen opgedragen en bovenaan neergezet. Je kan je nu vast goed voorstellen wat een gedoe het moet zijn geweest om de man elke dag naar boven te tillen…

Op die dag zullen Zijn voeten staan op de Olijfberg, die voor Jeruzalem ligt, ten oosten ervan. (Zacharia 14:4)

Jezus ging vaak van Jeruzalem naar de Olijfberg en andersom. Dat betekent dat hij geregeld door de stadspoort ging. In de Bijbel staat dat Jezus terug zal keren zoals de discipelen Hem hebben zien heengaan. Dat betekent dat Jezus terug zal keren op de Olijfberg en vanaf daar Jeruzalem zal binnengaan. De profeet Zacharia heeft het al voorzegd. Hij zei: “Op die dag zullen Zijn voeten staan op de Olijfberg, die voor Jeruzalem ligt, ten oosten ervan.” (Zacharia 14:4). Ook Joden geloven dat wanneer de Messias komt, Hij Jeruzalem zal binnenkomen via de oostelijke poort.

Maar… je kan nu helemaal niet door de Gouden Poort! Deze is namelijk in het jaar 1530 onder leiding van sultan Suleiman de Grote dichtgemetseld. Of dat nog niet voldoende was, hebben zij voor de poort ook nog een islamitische begraafplaats gemaakt. Waarom? Eén van de theorieën is dat men bang is dat de toekomstige Messias door deze poort naar binnen zal komen…

Vraag: Denk je nou echt dat de Zoon van God Zich bij Zijn wederkomst laat tegenhouden door een dichtgemetselde poort?

Bekijk ook deze video van vlogger Hananya Naftali!