fbpx

Wat is hummus?

Hummus header
Deel deze post:
Lees ook:

Hummus is een puree van voornamelijk kikkererwten, afkomstig uit het Midden-Oosten. Hummus wordt ook wel aangeduid met ‘humus’, ‘hoemoes’ en ‘houmous’.

Wat is hummus?

Hummus is een puree gemaakt van kikkererwten, tahin (een pasta van sesamzaad) en wat extra ingrediënten, zoals knoflook, citroensap en kruiden.

Waar komt hummus vandaan?

Het is niet helemaal zeker waar hummus precies vandaan komt, maar in ieder geval uit de streek Levant. Dit is het gebied ten oosten van de Middellandse Zee. Hummus wordt door zowel Arabieren als Joden gegeten.

Welke variaties met hummus zijn er?

Er zijn verschillende variaties van hummus, bijvoorbeeld hummus met zongedroogde tomaat, hummus met wasabi of hummus met extra peper. Ook zijn er producten met de naam ‘hummus’, maar die eigenlijk geen hummus zijn omdat ze niet van kikkererwten gemaakt zijn: hummus rode biet, hummus avodado, hummus gegrilde groenten, enz. De naam ‘hummus’ staat onderhand niet echt meer voor ‘kikkererwtenpuree’, maar meer voor ‘een mediterrane spread waar je in kunt dippen’.

Wat doe je met hummus?

Van alles! Hummus is heerlijk op brood, toastjes, wraps, enz. Ook is het lekker bij falafel (om helemaal in Israëlische sferen te komen!) en kun je er van alles in dippen, zoals stukjes komkommer, worteltjes en andere rauwkost.

Hoe gezond is hummus?

Hummus wordt gezien als een heel gezond product. De basis van hummus bestaat uit kikkererwten, die vol zitten met vezels, langzame koolhydraten, eiwitten, magnesium, calcium, vitamine B11 en zink. Klinkt goed toch?!

Waar kun je hummus kopen?

Hummus is in praktisch elke supermarkt wel te koop, maar natuurlijk kun je hummus ook heel goed zelf maken (zie het basisrecept hieronder!). Op zich is er meestal niet heel veel verschil tussen zelfgemaakte hummus en supermarkthummus, behalve dat de supermarktversies vaak minder kikkererwten bevatten en andere oliën gebruiken. Maar toch, ook de supermarktversie is een prima keuze!

TEST: Welke hummus is de beste?

Isreality heeft voor het Isreality Magazine in 2016 een heuse Hummus Food Test gedaan!

Hier vindt je een kort overzicht van de bevindingen:

Baresa (Lidl) | 200 gram | €0,95 (€0,48 per 100 gram)

‘zuur’, ‘kruimelig’, ‘afwijkende nasmaak’

Cijfer: 6,2

Hema | 125 gram | €1,- (€0,80 per 100 gram)

‘smaak is in balans’, ‘ziet er goed uit’

Cijfer: 7,1

Sabra | 200 gram | €2,09 (€1,05 per 100 gram)

‘traditionele hummus-smaak’, ‘goeie structuur’

Cijfer: 6,5

Jumbo | 125 gram | €1,25 (€1,- per 100 gram)

‘dik’, ‘dipt niet lekker’, ‘ziet eruit als ‘ie over datum is’

Cijfer: 3,9

Albert Heijn | 200 gram | €2,- (€1,- per 100 gram)

‘leuke presentatie’, ‘ruikt niet lekker’, ‘beetje zuur’, ‘pittige nasmaak’

Cijfer: 5,7

Maza | 200 gram | €1,89 (€0,95 per 100 gram)

‘lijkt op mayonaise’, ‘ziet er heel mooi uit’

Cijfer: 6,9

En de winnaar is de hummus van de HEMA!

Hoe maak je hummus?

Met dit basisrecept zet je in een handomdraai zelfgemaakte hummus op tafel!

Ingrediënten:

  • 400 gram kikkererwten
  • 1 eetlepel tahin (sesampasta)
  • 1 scheut olijfolie
  • 2 teentjes knoflook
  • citroensap van een halve citroen
  • peper en zout naar smaak

Bereiding:

Alles lekker blenden in de blender of keukenmachine totdat het een mooie pasta wordt. En tada, je eigengemaakte hummus!