fbpx

Wie was David Ben-Goerion?

PRESIDENT YITZHAK BEN ZVI WITH P.M. DAVID BEN     GURION AT LYDDA AIRPORT ON THE FORMER'S RETURN FROM A STATE VISIT TO BURMA.

ùéçä áéï ðùéà äîãéðä éöç÷ áï öáé (îéîéï) ìøàù äîîùìä ãåã áï âåøéåï áðîì          äúòåôä áìåã, ìàçø çæøúå ùì äðùéà îáé÷åø îîìëúé ááåøîä.
Deel deze post:
Lees ook:

David Ben-Goerion riep in 1948 de onafhankelijke staat Israël uit en werd de eerste premier van Israël. 

Waar kwam David Ben-Goerion vandaan?

David Ben-Goerion werd geboren op 16 oktober 1886 in Polen met de naam David Grun. Hij ging naar een Hebreeuwse school, opgezet door zijn vader, die een enthousiaste zionist was. David zelf leidde tijdens zijn tienerjaren een zionistische jongerengroep. Zijn verlangen naar een Joodse staat werd dus al op jonge leeftijd gevormd.

Op twintigjarige leeftijd vertrok David naar het toenmalige Palestina, het Britse mandaatgebied. Hier begon hij de oud-Hebreeuwse naam Ben-Goerion te gebruiken. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd David uit Palestina verdreven. Hij vertrok naar New York (VS), waar hij zijn vrouw ontmoette: Paula Munweis. Hij trouwde met haar in 1917.

Wat deed David Ben-Goerion voor Israël?

Op 2 november 1917 gaf de Britse regering de Balfour-verklaring uit, waarin een nationaal tehuis voor de Joden werd beloofd. David en zijn vrouw Paula verhuisden naar het Britse mandaatgebied Palestina. Daar werd hij voorzitter van de Zionist Executive (voorloper van het huidige Joods Agentschap). David riep Joden op om naar Palestina te verhuizen.

De Britten begonnen de migratiestroom van Joden naar Palestina tegen te houden. David Ben-Goerion stond op voor de Joden tegenover de Britse machthebbers en hij bleef dit ook na de Tweede Wereldoorlog doen.

Na de oorlog waren de Verenigde Naties, de Verenigde Staten en de Sovjet-Unie het erover eens dat er een Israëlische staat moest komen. De Britten gaven aan dat ze op 15 mei 1948 het mandaat wilden beëindigen. David Ben-Goerion had ondertussen een regering opgesteld en riep op 14 mei 1948 de Joodse staat uit.

Wat was de positie van David Ben-Goerion?

David Ben-Goerion werd de eerste Israëlische premier en Minister van Defensie, van 1948 tot 1953. Na een korte stop van twee jaar werd hij nogmaals premier van 1955 tot 1963. Daarna ging hij met pensioen en trok hij zich terug in een kibboets in de Negev woestijn. Hij overleed op 87-jarige leeftijd op 1 december 1973.

Er zijn een vliegveld (in Tel Aviv) en een universiteit (in de Negev) naar David Ben-Goerion vernoemd.

Foto: Premier David Ben-Goerion & President Yitzhak Ben-Zvi, 1959. © Government Press Office/CC 2.0 Flickr.com