fbpx

Eline schreef een roman over Jodenhaat

Eljee-Bergwerff-Photography
Deel deze post:
Lees ook:

De jonge schrijfster Eline Rosenhart heeft al twee boeken op haar naam staan. Op 17-jarige leeftijd debuteerde ze met de historische roman In liefde verbonden en in 2016 verscheen haar tweede boek: Ik zal verborgen zijn.    

Eline, welk verhaal vertelt Ik zal verborgen zijn?
“Het gaat over twee Joodse vrouwen met dezelfde naam, Hadassah, die strijden voor een bedreigd volk. De één wordt in de tijd van het Perzische rijk meegesleurd in een leven dat ze nooit had voorzien en leert te wachten op het juiste moment om te handelen.

Het gaat over twee Joodse vrouwen met dezelfde naam, Hadassah, die strijden voor een bedreigd volk.

De ander vlucht na de Kristallnacht vanuit Hamburg met haar familie naar Amsterdam. Wanneer de nazi’s Nederland binnenvallen, besluit ze in de voetsporen van haar naamgenote te treden. Met een telkens wisselende identiteit groeit Hadassah tijdens en na de Tweede Wereldoorlog in de rol waartoe ze zich geroepen weet, om uiteindelijk thuis te komen in Israël.”

Lees hier meer over Jodenhaat.

Wat was je inspiratie tijdens het schrijven?
“Het Bijbelboek Esther heeft me altijd geïntrigeerd, net als de geschiedenis van Joden in Nederland rond de Tweede Wereldoorlog. Ik ken veel mensen in Israël die in de oorlog familieleden hebben verloren. Regelmatig stelde ik mezelf de vraag: wat zou ík in die tijd hebben gedaan? Dat is ook een centrale vraag in ‘Ik zal verborgen zijn’.  Het idee voor mijn roman kreeg beetje bij beetje gestalte, mede door mijn ervaringen in Israël.”

Regelmatig stelde ik mezelf de vraag: wat zou ík in die tijd hebben gedaan?

Inmiddels woon je in Israël. Wat heeft je daar gebracht?
“Na het Gymnasium wilde ik een tussenjaar nemen voordat ik zou studeren. Ik was al vaker in Israël geweest en voelde me ertoe aangetrokken. En ik wilde heel graag Hebreeuws leren om de Bijbel beter te begrijpen. Toen ik een Hebreeuwse taalschool volgde, zag ik aan de universiteit van Tel Aviv een opleiding in de richting van Midden-Oostenkunde die ik kon combineren met Joodse Studies, literatuur een psychologie. Daar ben ik voor gegaan! Onlangs heb ik mijn Bachelors gehaald.”

Wat heb je geleerd in Israël?
“Israël is een ongelooflijk dynamisch land. Als ik terug ben in Nederland dan mis ik het internationale karakter, de dynamiek, de verscheidenheid en de open discussies over allerlei onderwerpen. Mijn medestudenten komen uit alle landen van de wereld. Veel van hen zijn Joods, maar er zijn ook heel wat studenten uit Arabische landen.

Je wordt hier uitgedaagd om je meningen steeds weer bij te slijpen, want alles is niet zo zwart-wit. Verder merk je dat Israël in het Midden-Oosten ligt. Je kunt hier van alles plannen, maar het loopt altijd anders. Het leven zit vol verrassingen. Israëli’s zijn over het algemeen spontaan, maar niet zo georganiseerd. Soms wordt mijn geduld wel op de proef gesteld.”

Heb je alweer inspiratie voor een volgend boek?
“Ik ben zo druk geweest met mijn studie dat ik nog geen tijd heb gehad om aan een volgend boek te denken. Maar zodra ik weer meer tijd krijg kan er zomaar weer een idee geboren worden.”

Je wordt hier uitgedaagd om je meningen steeds weer bij te slijpen, want alles is niet zo zwart-wit.

Welke boodschap zou je willen meegeven aan de lezers van isreality.nl?
“Israël is vaak in het nieuws en iedere nieuwsbron die je leest heeft zijn eigen vooroordelen en aannames. Wees kritisch. Niet alles wat je hoort of leest is waarheid. Het blijft je eigen verantwoording om niet met de meerderheid mee te lopen, maar altijd kritisch te blijven en feiten te onderzoeken.”

Benieuwd naar het boek ‘Ik zal verborgen zijn? Bestel ‘m hier!

Foto: Eljee Bergwerff Photography