fbpx

RECEPT / Marokkaanse vis

Eline koken en bakken met
Deel deze post:
Lees ook:

Op shabbatsavond in Beit Ruth maakte één van de meisjes van het huis waar ik woonde een heerlijke, pikante visstoof: druipend van de olijfolie en, qua pittigheid, nog maar net te behappen. Ik ben zo’n culinaire freak die van alles wat ze eet wil weten hoe het is gemaakt, dus toen het meisje de visstoof weer ging maken vroeg ik haar of ik mocht meekoken en haar recept meeschrijven.


Natuurlijk mocht dat. We stroopten onze mouwen op en gingen aan de slag, ik met notitieboekje en pen in de hand. Het meisje begon aardappels te schillen. ‘Kan ik iets doen?’ vroeg ik haar. ‘Nee’, was het korte antwoord. Okeee. Na nog vijf minuten in de keuken te hebben gehangen met mijn notitieboekje, intussen interessante vragen stellend over haar gerecht, en helemaal niets uit haar te hebben gekregen, droop ik af. De meiden spraken nooit over zoiets als recepten en ze kon er gewoon niet bij dat ik alles zo concreet en precies wilde weten.

Niet erg, hier in Nederland kan ik ook zelf experimenteren. Na wat uitprobeersels en verschillende al bestaande recepten te hebben bekeken die in Israël veel gebruikt wordt voor dit gerecht, is dit eruit gekomen. Geen aardappels en kikkererwten erin, zoals in Beit Ruth werd gedaan, maar paprika, groene olijven en kappertjes.

Dit heb je nodig (voor 5 personen) 

  • 1 grote ui, grofgehakt
  • 6 knoflooktenen, geperst of fijngehakt
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 4 theelepels harissa (chilipasta, te vinden in de supermarkt bij de Marokkaanse producten), voeg meer toe voor een pikanter resultaat
  • 5 grote tomaten
  • 1 blik blokjes tomaten (400 gram)
  • 1 grote theelepel honing
  • zout
  • 75 gram kappertjes
  • 1 rode paprika
  • 5 stukken kabeljauw (500 gram in totaal), uit de diepvries is prima, dan wel ontdooid
  • +/- 20 groene olijven
  • 15 gram verse koriander

Zo maak je het: 

Stap 1

Ontvel de tomaten door ze in een schaal te leggen en er kokend water op te gieten. Na een paar minuten kun je het vel er zo vanaf trekken > hou de tomaten even onder de koude kraan als je geen vuurvaste handen hebt ;).

Stap 2

Verwarm de olijfolie in een braadpan of diepe koekenpan met deksel. Fruit daarin de ui tot het zacht en goudgeel van kleur is geworden. Voeg de knoflook toe, fruit twee minuutjes mee en roer dan de harissa erdoor.

Stap 3

Snijd de tomaten fijn. Snijd de paprika julienne (lange repen). Voeg de tomaten, blik tomaten, paprika, honing, kappertjes en wat zout toe aan de ui. Roer goed door en leg dan de stukken vis op de saus (let op: de saus lijkt nu nog vast maar tijdens het koken zullen de tomaten het vocht loslaten. Voeg dus geen extra vocht toe). Strooi wat zout over de vis en schep er dan wat van de ‘saus’ over. Bedek de pan met het deksel en kook zachtjes voor tien minuten.

Stap 4

Halveer intussen de olijven en pluk de korianderblaadjes van de stelen. Snijd de korianderblaadjes fijn. Draai na de tien minuten de stukken vis voorzichtig om en strooi de koriander over de vis. Bedek de pan weer en laat nog vijf minuten zachtjes koken.

Stap 5

De vis is klaar als het uiteen begint te vlokken als je er met een vork inprikt. Roer de olijven door de saus of gebruik ze als garnering.

Tip

Lekker met rijst en een frisse wortel-yoghurtsalade!

Eet smakelijk!