Een heerlijke pompoensoep voor de feestdagen of andere gelegenheden. Lekker als voorgerecht of hoofdgerecht!
Dit heb je nodig voor 6 personen:
Voor de pompoensoep
- 2 grote eetlepels olijfolie
- 2 uien
- 1 kg pompoen (liefst biologisch)
- 700 ml kippen- of groentebouillon
- 150 ml vloeibare slagroom
- 3 theelepels (of naar smaal) Jonnie Boer Madras currykruiden (of andere kerriekruiden)
Voor de croutons
- 2 grote eetlepels olijfolie
- 4 sneetjes volkoren brood (met zaadjes)
- Aantal theelepels za’atar kruidenmengsel (optioneel)
- Een handvol pompoenzaden (optioneel)
Zo maak je de pompoensoep:
- Snipper de uien fijn, schil de pompoen, haal de zaadjes eruit en snijd deze ook in blokjes.
- Verhit de olijfolie in een diepe pan en voeg de uien toe. Bak de uien voor 5 minuten tot ze zacht zijn. Voeg de pompoen toe en bak deze mee tot de blokjes zacht en goudkleurig worden. Voeg de laatste paar minuten een aantal eetlepels van de currykruiden toe.
- Breng water aan de kook voor de bouillon. Los de bouillon op in het water en voeg de bouillon toe aan de pompoen. Breng aan de kook en laat pruttelen tot de pompoen heel zacht is (ongeveer 10 minuten).
- Giet de slagroom erbij en breng weer aan de kook. Pureer de soep met de staafmixer. Breng op smaak met wat zout en peper.
TIP: veganistisch? Laat de slagroom dan achterwege.
Zo maak je de croutons:
- Snijd het brood in vierkantjes. Verhit de olijfolie in een koekenpan en bak het brood tot het knapperig is.
- Strooi wat eetlepels za’atar door de croutons en meng goed. Bewaar de croutons in bakken zonder deksel.
Serveer de soep met de croutons en eventueel ook de pompoenpitten eroverheen gestrooid.