Ruim twee weken geleden was het Sjavoeot, het Joodse Pinksterfeest. Ik was nog in Beit Ruth Village toen de vijftig dagen tussen de eerste dag van Pesach en Sjavoeot werden afgeteld (de Omertelling). De meiden in het huis waar ik woonde begonnen al gerechtjes te maken die traditioneel met Sjavoeot worden gegeten.
Een meisje maakte een heerlijke cheesecake, stralend wit en romig met een knapperige bodem. De huisdirectrice legde me uit dat deze cake met Sjavoeot wordt gegeten, want: ‘at Sjavoeot we eat all white things’. Ik heb opgezocht wat hier de reden voor is en het zit zo: tijdens Sjavoeot wordt gevierd dat God de Tora gaf aan Zijn volk. Dit gebeurde op shabbat en daarom kon het volk geen vee slachten en werd er een zuivelmaaltijd gegeten. De zuivelmaaltijd op de eerste dag van Sjavoeot wordt ook toegeschreven aan de Bijbelse woorden ‘En Hij gaf ons dit land dat overvloeit van melk en honing.’
Zie hier dan mijn versie van de cheesecake die ik in Israël heb gegeten, overvloeiend van zuivel en honing!
Notitie vooraf: Als je een echte zoetekauw bent, kan het geen kwaad nog wat extra honing toe te voegen. ;)
Je hebt nodig:
Voor de bodem:
- 250 gram havermout
- 30 gram amandelen
- 85 gram roomboter, op kamertemperatuur
- 2 grote eetlepels honing
- 2 grote eetlepels ahornsiroop (of vervang door nog 2 eetlepels honing)
- 1 theelepel zout
Voor de vulling:
- 600 gram Griekse yoghurt (10% vet)
- 250 mililiter slagroom
- 3 grote eetlepels honing
- 2 theelepels vanille-extract
Om te serveren:
- extra ahornsiroop
- frambozen of ander rood fruit
Zo maak je het:
Stap 1
Verwarm de oven voor op 180˚C. Bekleed een rechthoekig bakblik met groot oppervlakte met bakpapier.
Stap 2
Hak de amandelen grof – dit kun je doen door ze in een stevig plastic zakje te doen en er met een deegrol op te slaan. Doe de amandelen, havermout, boter in blokjes gesneden, honing, ahornsiroop en zout in een kom en kneed samen tot het deeg uit grote kruimels bestaat. Doe in het bakblik en bak 8 minuten in de voorverwarmde oven. Haal de kruimels eruit, schep voorzichtig om en bak nog 5 minuten. Zet nu de oven uit maar laat het bakblik in de oven, zo drogen de kruimels uit in de afkoelende oven en dit zorgt voor een knapperig resultaat. Hou de kruimels wel in de gaten; ze moeten goudgeel van kleur zijn.
Stap 3
Klop de slagroom op met de vanille. Roer de yoghurt los met de honing. Schep de slagroom voorzichtig door de yoghurt met ‘vouwende’ bewegingen. Doe dit zo beperkt mogelijk zodat het mengsel luchtig blijft.
Stap 4
Om te serveren verdeel je eerst de afgekoelde kruimels over de borden of schaaltjes. Schep het zuivelmengsel over de kruimels en giet er wat ahornsiroop bovenop. Leg wat rood fruit naast de cheesecake.
Tip: Bewaar de kruimels en het zuivelmengsel gescheiden van elkaar zodat de kruimels knapperig blijven.