fbpx

Test: Hoeveel Jiddische woorden tel jij?

Kopie van jiddisch
Deel deze post:
Lees ook:

Wist je dat veel woorden die wij gebruiken oorspronkelijk Jiddisch zijn? Jiddisch is een Hebreeuws-Duitse taal die Joden vroeger in Nederland, voornamelijk Amsterdam, spraken. Een aantal woorden gebruiken we nu nog steeds! Hoeveel lees jij er in dit verhaaltje?

Van de bolleboos die de mist inging

Er was eens een bolleboos die stiekem hoteldebotel was op één of andere gozer. Op een dag besloot ze een geintje uit te halen. ‘Houd de dief!’, schreeuwde ze op straat naar een smeris, terwijl ze naar de gozer wees, ‘Hij heeft lopen gappen, die goochemerd. Dat gajes moet eens een keer met zijn jatten van mijn spullen afblijven. Dat schorremorrie vernachelt ook alles.’

Weetje: Het woord ‘bolleboos’ komt van het Hebreeuwse woord ba’al haba’jit, wat ‘vader van het huis’ betekent.

Nou, die smeris erachteraan natuurlijk, om die gabber in de bajes op te sluiten. De man zette het op een lopen en met een beetje mazzel kon de smeris ‘m niet te pakken krijgen. ‘Wieberen jij!’, schreeuwde hij nog, voordat ‘ie pleite ging.

Weetje: Pleite komt van ‘pleta’, wat zoiets als ‘vlucht’ betekent.

Die bolleboos had wel lef, maar was een beetje mesjogge. Die gozer vond dit geintje niet zo tof. Sterker nog, hij werd er een beetje gallisch van. Als ze niet zoveel kapsones had, was het misschien wat geworden. Maar nu maakte hij zich met een smoes uit de voeten en bleef zij met noppes achter.

En? Hoeveel woorden heb je ontdekt? Laat het ons weten!

Check in deze lijst of je de juiste woorden hebt gevonden!

Over het Jiddisch

Het Jiddisch is de Hebreeuws-Duitse mengtaal van de Joden die in de zeventiende eeuw in de Nederlanden – met name in Amsterdam – gingen wonen.

Lees hier waarom veel Joden nog Jiddisch spreken!

Op markten, in winkels en cafés spraken deze Joden hun eigen taal. Uiteindelijk kwamen veel woorden zo in het Amsterdamse dilaect terecht. Later werd er door heel Nederland heen Jiddisch gebruikt. Niet alleen vanuit Amsterdam, maar ook vanuit plaatsen met veel Joodse inwoners zoals Enschede, Groningen en Winschoten.

Meer leren over het Hebreeuwse alfabet? Lees dan hier verder!

Isreality.