fbpx

Abraham, een vriend van God [1]

Deel deze post:
Lees ook:

Voor isreality.nl schreef ds. Henk Poot een Bijbelstudieserie over Abraham, een vriend van God. Je kunt deze serie gebruiken voor persoonlijke Bijbelstudie, maar ook in je catechisatiegroep, Bijbelkring of studentenvereniging.

[mks_button size=”medium” title=”Deel 1″ style=”squared” url=”https://www.christenenvoorisrael.nl/isreality/wp-content/uploads/2015/05/Bijbelstudies-Abraham-deel-1.pdf” target=”_self” bg_color=”#000000″ txt_color=”#FFFFFF” icon=”” icon_type=””]

De geschiedenis van Abraham is fascinerend. Het roept vooral veel vragen op. Waarom vroeg God aan Abraham om zijn woonplaats te verlaten? Waarom moet Abraham op reis naar een land dat hij alleen zou kunnen vinden als hij zou luisteren naar de stem van God? Waar bevond dat land zich eigenlijk en waarom wilde God Abraham juist daar brengen?

De reis die Abram gaat, is een weg van volkomen gehoorzaamheid en kinderlijk vertrouwen. Soms is dat voor hem een onmogelijke opgave, maar veel vaker is Abram de vriend van God, die in zijn toewijding aan God tot het uiterste gaat. Zijn vertrouwen op God bereikt een absoluut hoogtepunt op de berg Moria als hij bereid is om zijn enige zoon, zijn geliefde, aan God terug te geven.

Daardoor staat Abram niet alleen bekend als de vriend van God, maar ook als de vader van alle gelovigen (Romeinen 4:11,12).

In de geschiedenis van Abram, die beschreven wordt in Genesis 12 tot en met 23, zijn we aan het begin van de geboorte van Israël, het volk dat God zal vergezellen op weg naar de komst van Zijn Koninkrijk. En dat is leerzaam en inspirerend. Maar in de geschiedenis van Abram herkennen we ook onszelf als mensen die door God geroepen worden het met Hem te wagen. Dat is ook voor ons een reis door het leven heen, een weg waarop twijfel en toewijding elkaar afwisselen, maar waarin de trouw van God ons tot het einde toe draagt.