fbpx

Bijbelstudie / Wandelen met God

De parasha van de week.
wandelen-met-god
Deel deze post:
Lees ook:

Elke week wordt wereldwijd in de synagogen een gedeelte (‘parasha’) uit de Thora gelezen. Zo gaat het Joodse volk in een jaar tijd de eerste vijf boeken van de Bijbel door. In de rubriek Met Israël de Bijbel door bespreken we op isreality.nl wekelijks dit Thoragedeelte en kijken we naar wat dit voor ons als christenen betekent.    

Deze week gaat het Thora-gedeelte in de synagoge over Genesis 6:9 – 11:32: alles over Noach en de gebeurtenissen in zijn leven rond de grote overstroming.

Wandelen met God

De lezing begint met een situatieschets: Noach leefde in een corrupte samenleving en een gewelddadige wereld. Het was zelfs zo erg dat God spijt had van het scheppen van dit alles. Toch koos Noach ervoor om te wandelen met God en niet met de rest van de wereld. Toen God uiteindelijk besloot om de mensheid te vernietigen vanwege alle zonden, vond Noach genade in de ogen van God en kreeg instructies om zijn gezin te redden.

Leren van Noach

Van het verhaal en het leven van Noach kunnen we veel leren in onze dagelijkse wandel met God. Dat wat Hij toen verlangde is nog steeds Zijn verlangen: dat de mens Hem zoekt.

Noach koos voor een leven met God in een tijd waarin de wereld om hem heen vol corruptie en geweld was. Als je God kent en je leven in dienst van Hem wilt stellen, dan weet je dat er niks mooier is dan dat. Het leven van Noach bewijst dat als we wandelen met God en Hem vragen om ons te leiden, ons leven compleet anders zal zijn dan de wereld om ons heen verlangt. Je plukt dan de vruchten van het eeuwige leven.

Elke dag opnieuw

Er zijn nog wel meer Bijbelverhalen waarin individuen tegen de stroom in kiezen voor God. Vaak duurt het heel lang voordat deze mensen daarvoor worden beloond door God. Noach was 600 jaar oud op het moment van de overstroming, dus is het waarschijnlijk dat hij al honderden jaren naar God zocht voordat hij helemaal begreep wat hem dat opleverde. Noach is hèt voorbeeld dat als je elke dag opnieuw kiest voor een leven met God, Hij Zijn doelen zal vervullen door ons heen.

Nieuwe Testament

In het Nieuwe Testament (in Johannes 15:5) zegt de Heere Jezus: ‘Ik ben de Wijnstok, u de ranken; wie in Mij blijft, en Ik in hem, die draagt veel vrucht, want zonder Mij kunt u niets doen.’ Dit herinnert ons opnieuw hoe we in eenheid moeten blijven wandelen met God, precies zoals Noach deed.

God verlangt naar ons

Jesaja 59: 1 vertelt ons: ‘Zie, de hand van de Heere is niet te kort dat ze niet zou kunnen verlossen, en Zijn oor is niet toegestopt  dat het niet zou kunnen horen.’

God verlangt er zó sterk naar dat we ons levenspad samen met Hem afleggen dat Hij ons hoort als we Hem aanroepen, zelfs wanneer we ervoor hebben gekozen om buiten God om te leven. Dit is voor steeds meer mensen een actuele boodschap. Laten we bidden dat God iedereen die Hem wil volgen bemoedigd.

Zo kunnen we natuurlijk ook bidden dat iedereen die Hem nog niet volgt dat alsnog wil doen. Laten we daarom de parasha van deze week gebruiken als een herinnering aan hoe Noach gehoorzaam was aan God. Dat het verhaal van Noach een ieder van ons sterkt die met Zijn leven de Heere wil dienen.

Met dank aan isreality.org