fbpx

Playlist: Israëlische liederen in oorlogstijd

Orthodoxe Joodse jongemannen zingen en dansen met de vlag, op 20 oktober 2023. (Foto: Chaim Goldberg / Flash90)

Het is nu al meer dan 100 dagen geleden dat Hamas-terroristen Israël binnenvielen en gruwelijkheden aanrichtte. Meer dan duizend mensen werden vermoord, honderden mensen werden ontvoerd, duizenden mensen raakten gewond. Deze tijd is een donkere tijd voor Israël. Een tijd van oorlog en een tijd van immense pijn en verdriet. Juist dan is het belangrijk om je gevoelens te uiten. En hoe doen de Israëli’s dat? Door muziek.

Er zijn drie nummers die in de afgelopen maanden zijn uitgekomen, die gigantisch populair zijn geworden.

Am Yisrael Chai

Dit is een lied vol van hoop, hoop op betere tijden. ‘Binnenkort zal de zon opkomen, we zullen betere dagen kennen dan deze.’ En door het hele lied klinkt het: Am Yisrael Chai! Het volk van Israël leeft!

Hier zie je een versie van het lied gezongen door soldaten die terugkeerden uit Gaza.

Harbu veDarbu

In dit nummer wordt de woede en pijn van de Israëlische jongeren zichtbaar. De titel is een oorlogskreet in het Arabisch en betekent: oorlog en klappen. Door het lied heen worden de Hamas-terroristen ‘de kinderen van Amalek’ genoemd. Daarmee wordt verwezen naar wat de Thora schrijft over de manier waarop Amalek de kinderen van Israël aanviel, wanneer zij vermoeid waren.

Sja Gèr

De titel van dit lied is een woordspeling op het woord Lesjagèr, wat lanceren (van een raket) betekent. Regelmatig klinkt het Echad, Steim, Shelosh: Shagèr!,oftewel Eén, Twee, Drie, Vuur! Dit commando wordt aan de piloten gegeven op het moment dat hun doelwit in het vizier is gekomen. Hoor je ook de uitroepen Am Yisrael Chai ( = het Joodse volk leeft) en Colanoe Yachad ( = iedereen tezamen) in dit lied terugkomen?

Muziek, religie en de Joodse traditie blijven een belangrijke rol spelen in deze oorlog en in het leven van Israëli’s in deze duistere tijden. Sta jij ook naast hen in deze moeilijke tijd?

Foto is gemaakt door Chaim Goldberg / Flash90

Bekijk ook: Ofir Engel over gijzeling door Hamas: ‘Elke minuut was een hel’