fbpx

10 feiten over het Bethlehem van vandaag

Bethlehem
Deel deze post:
Lees ook:

Bethlehem kennen we natuurlijk allemaal van het geboorteverhaal van de Heere Jezus, inclusief idyllische plaatjes uit de kinderbijbel. 

Nou willen we je romantische beeld bij het kerstverhaal niet verpesten, maar het Bethlehem van vandaag is niet meer het dorpje van tweeduizend jaar geleden. Dit zijn 10 feiten over Bethlehem anno 2017.

1. Inwoners

Het aantal inwoners van Bethlehem ligt rond de 30.000. Volgens de laatste volkstelling in 2007 waren het er om precies te zijn 25.266. De burgermoeder is Vera Baboun, de eerste vrouwelijke burgemeester in de geschiedenis van Bethlehem.

2. Kerst in Bethlehem

Ruim tweeduizend jaar na de geboorte van Jezus vinden er nog steeds kerstvieringen plaats in Bethlehem. Niet één, niet twee, maar wel drie! Op 25 december door Rooms-Katholieke en Protestantse gelovigen, op 6 januari door de Armeens-orthodoxe Kerk en een dag later door andere orthodoxe kerkgenootschappen.

3. Christenen in Bethlehem

Waar in 1947 nog zo’n 85% van de bevolking van Bethlehem christen was, is dat nu nog maar een paar procent. Bethlehem staat onder bestuur van de Palestijnse Autoriteit (PA) en kent officieel vrijheid van godsdienst. In de praktijk werkt de PA christenen echter tegen, waardoor veel christenen wegtrekken.

Opvallend detail: burgemeester Vera Baboun is zelf Rooms-Katholiek.

4. Locatie en bereikbaarheid

Bethlehem ligt ongeveer 10 kilometer ten zuiden van Jeruzalem. Wie de stad wil bezoeken kan het beste de auto parkeren in een buitenwijk van Jeruzalem en daarna lopend het checkpoint door. Er rijden vanuit Jeruzalem ook bussen naar Bethlehem.

5. Geboortekerk

Eén van de weinige toeristische trekpleisters van Bethlehem is de Geboortekerk. Men gaat ervan uit dat op deze plek de Heere Jezus is geboren.

Het beheer van de kerk valt onder de verantwoordelijkheid van de Rooms-Katholieke Kerk, de Grieks-orthodoxe Kerk en de Armeens-Apostolische Kerk. Dat leidt nogal eens tot spanningen: rond kerst 2011 gingen Armeense en Griekse priesters zelfs met elkaar op de vuist in de kerk.

6. Huis van brood of Huis van vlees?

De officiële Arabische naam van Bethlehem is ‘Bayt Lahm’, wat ‘Huis van vlees’ betekent. De officiële Hebreeuwse naam is ‘Beit Lehem’: ‘Huis van brood’.

Vanuit de Bijbel is de Hebreeuwse betekenis natuurlijk logischer, omdat de Heere Jezus zei dat Hij ‘het Brood des levens’ is.

7. Bethlehem of Bethlehem?

Naast het Bethlehem bij Jeruzalem is er in Israël nóg een Bethlehem. Dat ligt op nog geen acht kilometer afstand van Nazareth: inderdaad, de woonplaats van Jozef en Maria.

Er zijn onderzoekers die geloven dat niet het Bethlehem bij Jeruzalem, maar het Bethlehem in Galilea de geboorteplek van de Heere Jezus is. Bewijzen daarvoor zijn echter nooit gevonden.

8. Betlehem of Bethlehem?

In 1968 besloot het Nederlands Bijbelgenootschap dat in hun Bijbelvertalingen ‘Betlehem’ zonder h na de t geschreven moest worden. In andere vertalingen, zoals de Herziene Statenvertaling lees je nog steeds Bethlehem.

9. Bestuur

Sinds 1995 staat Bethlehem onder bestuur van de Palestijnse Autoriteit.

10. Kijk anders zelf even rond

Om een indruk te krijgen van hoe Bethlehem er vandaag uit ziet kun je natuurlijk het beste even kijken op Google Maps: