fbpx

Deze 5 Israëlische uitvindingen kent iedereen

Deel deze post:
Lees ook:

Dacht je dat ze in Israël nog steeds op kamelen rondrijden op zoek naar de dichtstbijzijnde waterput? Nope! Israël loopt internationaal voorop in start-up companies (beginnende bedrijfjes) die met hun uitvindingen proberen de wereld voorgoed te veranderen. 

Deze vijf Israëlische uitvindingen kent inmiddels iedereen wel:

1. USB-stick

Het Israëlische bedrijf M-Systems ontwikkelde samen met het Amerikaanse IBM de allereerste USB-flashdrive. Je weet wel, zo’n stickie waar je hele gigabytes aan informatie kunt opslaan. De eerste USB-sticks werden verkocht op 15 december 2000 en hadden een opslagcapaciteit van 8 MB, vijf keer zoveel als een floppy.

2. Instant messaging

Tegenwoordig maken wereldwijd een miljard mensen gebruik van WhatsApp en nog eens honderden miljoenen van Facebook Messenger, maar toen het Israëlische bedrijf Mirabilis in 1996 ICQ (‘I seek you’ – Ik zoek jou) ontwikkelde waren ze daar toch echt de eersten mee. It all started in Israel!

3. Computerprocessor

De computerwereld had er vandaag misschien heel anders uitgezien als Israëlische nerds niet in 1979 met de Intel 8088 waren gekomen. Waarschijnlijk heb je daar nog nooit van gehoord, maar deze processor zorgde voor een doorbraak in de ontwikkeling van de computer. Nog steeds ontwikkelt Intel in Israël nieuwe processors die wereldwijd worden gebruikt. Dat gebeurt onder meer in Haifa, waar in 1974 de eerste Intel-vestiging buiten de VS werd geopend.

4. Epilator

Geloof het of niet, maar de epilator (oorspronkelijk: ‘Epilady’) werd in 1986 ontwikkeld in Israël. Om precies te zijn in kibboets Hagoshrim. Inmiddels maakten wereldwijd honderden miljoenen vrouwen èn mannen gebruik van deze handige haarverwijderaar.

5. Rummikub

Wie heeft er nou nog nooit een potje Rummikub gespeeld? En dat allemaal dankzij Ephraim Hertzano, een Roemeense Jood die in de jaren ’40 naar Israël kwam. Daar werkte hij in zijn achtertuin in Bat Yam zijn idee voor Rummikub uit tot wat het nu is. Wereldwijd werden miljoenen exemplaren van zijn spellen verkocht, waarvan Rummikub verreweg de populairste was.